PLATINI I BLATER OPTUŽENI ZA PREVARU U ŠVAJCARSKOJ :: Semberija INFO ::

 

PLATINI I BLATER OPTUŽENI ZA PREVARU U ŠVAJCARSKOJ


Protiv bivših zvaničnika Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) Sepa Blatera i Mišela Platinija podignuta je danas optužnica za prevaru i druga krivična djela, saopštila je Kancelarija državnog tužioca Švajcarske.

Blateru (85) i Platiniju (66) će se za nekoliko mjeseci suditi u federalnom krivičnom sudu u Belinconi, poslije šestogodišnje istrage kontroverzne isplate dva miliona dolara, a ako budu proglašeni krivim, mogli bi da budu osuđeni na višegodišnje kazne zatvora, prenosi Rojters.

Slučaj je otvoren u septembru 2015. godine i doveo je do Blaterove smjene sa funkcije predsjednika FIFA, i okončao kampanju tadašnjeg predsjednika UEFA Platinija da zamijeni svog bivšeg mentora.

U fokusu istrage bio je Platinijev pisani zahtjev FIFA u januaru 2011. godine da mu se isplate zaostale dodatne zarade za obavljanje funkcije savetnika predsjednika tokom Blaterovog prvog mandata, od 1998. do 2002. godine za koju tužioci navode da prikupljeni dokazi potvrđuju da su pravno neutemeljene.

Blater je, između ostalog, optužen za prevaru, pronevjeru sredstava FIFA i falsifikovanje dokumenta, a Platini za prevaru, pronevjeru i falsifikovanje.

Za optužbe za prevaru i falsifikovanje mogla bi da bude izrečena zatvorska kazna do pet godina.
 
(Tanjug)