FUDBALSKI SAVEZ BIH PROMIJENIO PROPOZICIJE KUPA :: Semberija INFO ::

 

FUDBALSKI SAVEZ BIH PROMIJENIO PROPOZICIJE KUPA


UEFA je prije nekoliko dana na jednoj od sjednica ukinula pravilo gola u gostima, koje je u fudbalu bilo na snazi još od šezdesetih godina prošlog vijeka.

U saopštenju krovne kuće evropskog fudbala navedeno je kako ovo pravilo nema smisla, s obzirom na to da zbog pandemije koronavirusa i odsustva navijača s tribina ekipe nemaju prednost domaćeg terena.

U skladu s odlukom UEFA-e reagovao je i Fudbalski savez BiH, koji je izmijenio propozicije Kupa Bosne i Hercegovine. U propozicijama ovog takmičenja više se ne pominje pravilo postignutog gola u gostima.

- U slučaju neriješenog rezultata u utakmicama šesnaestine i osmine finala, kao i finalne utakmice, izvode se udarci sa bijele tačke za dobijanje pobjednika na utakmici. U utakmicama četvrtine i polufinala Kup-a, plasman se ostvaruje na osnovu zbira bodova iz dvije utakmice, s tim da pobjeda donosi tri boda, a neriješen rezultat jedan bod. Ako je zbir bodova isti, pobjednika odlučuje odnos primljenih i postignutih golova, a ako je odnos jednak, nakon druge utakmice izvode se udarci sa bijele tačke za dobijanje pobjednika na utakmici, prema Pravilima nogometne/fudbalske igre - navedeno je u propozicijama Kupa BiH na stranici Saveza.