EURO: Italija dozvolila navijače na rimskom Olimpiku :: Semberija INFO ::

 

EURO: Italija dozvolila navijače na rimskom Olimpiku


Rim je tako postao deveti grad domaćin Evropskog prvenstva koji će dozvoliti povratak dijela navijača na tribine. 
Italijanska vlada dozvolila je povratak gledalaca na utakmice predstojećeg Evropskog fudbalskog prvenstva na rimskom stadionu Olimpiko s najmanje 25 posto kapaciteta stadiona, navodi se u saopštenju Italijanskog fudbalskog  saveza (FIGC).

„Ova vladina odluka predstavlja sjajnu vijest koju ćemo odmah prenijeti UEFA-i,” poručio je predsjednik FIGC-a Gabriele Gravina.

“Ovo je poruka velikog povjerenja i izvanredne vizije. Italija se pokazala hrabrošću, Italija koja se bori protiv pandemije i istovremeno radi na sigurnom ponovnom pokretanju prema jasnom i definisanom programu i kalendaru“, dodao je Gravina.

U ponedjeljak je šef Nacionalnog zdravstvenog vijeća Franko Lokateli poručio kako je rok koji je UEFA dala Rimu da preciznije definiše broj gledalaca koji bi mogli prisustvovati utakmicama EP-a prekratak.

Čekaju se još Bilbao, Dablin i Minhen

Međutim, Italija se našla u situaciji prihvatiti UEFA-in uslov ili izgubiti mečeve.
Rim je jedan od 12 gradova koji bi trebao biti domaćin EURO-a (11. juni – 11. juli), a upravo će se u “Vječnom gradu” otvoriti EURO 11. juna, utakmicom između Italije i Turske.

Na Olimpiku će se igrati i utakmice Italija – Švajcarska (16. juna), Italija – Vels (20. juna), te jedan susret četvrtfinala.

Rim je tako postao deveti grad koji će dozvoliti povratak dijela navijača na tribine.

Prije njega to su učinili i Amsterdam, Baku, Bukurešt, Budimpešta, Kopenhagen, Glazgov, London i Sankt Peterburg, dok Bilbao, Dablin i Minhen moraju do 19. aprila pružiti informacije o svojim planovima.

Agencije