Otvoren Prvi međunarodni velemajstorski šahovski turnir u Bijeljini :: Semberija INFO ::

 

Otvoren Prvi međunarodni velemajstorski šahovski turnir u Bijeljini


U organizaciji Šahovskog kluba “Despot” i uz saradnju sa Narodnom bibliotekom “Filip Višnjić” u Bijeljini je večeras otvoren Prvi međunarodni velemajstorski šahovski turnir na kojem učestvuju velemajstori iz sedam zemalja, Indije, Turske, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i BiH.

 Lalo Perić, nacionalni instruktor šaha i savezni šahovski sudija, kaže da  na ovom turniru učestvuje deset vrhunskih šahista.



 “Igra se devet kola, svakodnevno po dva kola. Tempo igre je devedeset minuta, plus trideset sekundi bonifikacije. Ovo je veliki događaj za šah i za sport, uopšte, u gradu Bijeljina. Imamo učesnike i sa drugih kontinenata, među njima i mladog dvanaestogodišnjeg velemajstora iz Indije, poznato svjetsko šahovsko ime. Ovo je turnir visokog ranga. Šahovski klub “Despot”, koji vodim, ima i školu šaha. Radimo sa mladima, uzrasta od pet do petnaest godina. Ovakvi turniri puno znače i za popularizaciju šaha. Ljubitelji šaha mogu posjetiti turnir od devetog do sedamnaestog decembra. Svakodnevno se igraju dva kola, u 9.30, prijepodne, i u 16.30 popodne. Bijeljinski mališani će moći da vide poznata šahovska imena ovdje u Bijeljini”, istakao je Lalo Perić.



Zoran Runić, internacionalni šahovski majstor, trostruki seniorski prvak Republike Srpske, olimpijski kandidat BiH, FIDE trener, kaže da su učesnici ovog turnira vrhunska svjetska imena.

“Osim mladog vunderkinda, dvanestogodišnjeg Aarav Dengla iz Indije, FIDE majstora sa dvanaest godina, tu je i Branko Damljanović, višestruki olimpijski šahovski reprezentativac bivše Jugoslavije i višestruki prvak Srbije, svojevremeno selektor.Tu je i Nikola Sedlar, takođe, standardni olimpijski reprezentativac Srbije, trener reprezentacije, a tu je i Zvonko Stanojolski, velemajstor iz Sjeverne Makedonije, Emir Dizdarević, proslavljeni bosanskohercegovački velemajstor, osvajač srebrne olimpijske medalje, Miroljub Lazić, takođe, velemajstor, Milan Bukić, doajen šaha u BiH i bivšoj Jugoslaviji, četvorostruki prvak Jugoslavije, velemajstor Borko  Lajthajm, mladi Lazar  Radusinović, FIDE majstor iz Srbije, te Vlado Jakovljević, velemajstor iz Banjaluke. Zaista jedan respektabilan sastav za ovaj turnir”, rekao nam je Zoran Runić.



Branko Damljanović, velemajstor, bivši reprezentativac  Jugoslavije, Srbije i Crne Gore, kaže da već 45 godina igra šah.

“Posljednji sam prvak stare Jugoslavije, iz 1991. godine. Puno se toga promijenilo i u šahu, zbog napretka tehnologije. Šah se velikim dijelom preselio na internet. Turniri se igraju on lajn. Teorija šahovskih otvaranja dostupna je svakome. Svi su danas jako dobro pripremljeni i napornije je igrati danas, nego nekada”, kaže stari šahovski as.



Krunoslav Lešić iz Hrvatske, međunarodni šahovski sudija, koji sudi na ovom turniru, kaže da je već trideset godina u šahu.

“Iza mene je respektabilan broj turnira na kojima sam učestvovao i koje sam organizovao. Ujedno sam  međunarodni sudija i međunarodni organizator FIDE. Sa svojim iskustvom mogu puno pomoći da ovakvi turniri budu što uspješniji. Šah uživo je nešto što nudi ljudske emocije, a ovo je prilika i za druženje. Šahovski turniri, kao ovaj, predstavlja veliki sportski i kulturni događaj za Bijeljinu”, izjavio je međunarodni šahovski sudija Krunoslav Lešić.

(Semberija Info)