Zmajevima bod u Firenci :: Semberija INFO ::

 

Zmajevima bod u Firenci


Fudbalska reprezentacije Bosne i Hercegovine dobro je počela novu sezonu UEFA Lige nacija.

U debitantskoj utakmici Dušana Bajevića na funkciji selektora bh. tima, njegovi puleni sinoć su u Firenci u utakmici prvog kola Liga A - Grupa 1 remizirali sa favorizovanom Italijom rezultatom 1:1.

Prvo poluvrijeme proteklo je u većinom ravnopravnoj igri oba tima u kojoj domaćini nisu uspjeli opravdati ulogu izrazitog favorita. Obje reprezentacije imale su po nekoliko prilika, a najozbiljnija prijetnja po gol višestrukih prvaka svijeta u bh. dresu je bio Edin Višća. Izdvaja se njegov pokušaj u 27. minuti kada ga je odlično sa lijeve strane uposlio Armin Hodžić, ali je lopta završila iznad gola.

Pokušavali su "zmajevi" iz još nekoliko napada naći put do gola Đanluiđija Donarume, ali u prvih 45 minuta igre, ipak, nisu nijednom šutirali u okvir gola Italijana.

Obje su reprezentacije u drugom poluvremenu krenule ofanzivno. Italijani su u prvih pet minuta nastavka nekoliko puta stavili na muke golmana Ibrahima Šehića, a onda su istom mjerom uzvratili "zmajevi". Prvo je u 53. minuti Hodžić izašao ispred Donarumu, prošao ga, te iz gotovo "mrtvog ugla" pogodio stativu.

Dvije minute kasnije stativa je bila saveznik i bh. reprezentacije kada je zetresao Lorenco Insinje. U 56. minuti radost reprezentaciji Bosne i Hercegovine donio je najbolji strijelac Edin Džeko. Korner je izveo Edin Višća, loptu je glavom spustio Toni Šunjić, a golgeter je iskusno poslao loptu u mrežu Italijana za vodstvo od 1:0.

Italijani su do izjednačenja stigli uz mnogo sreće. U 67. minuti šutirao je Stefano Sensi, a lopta je iza leđa Ibrahima Šehića završila nakon što se odbila od Tonija Šunjića.

U drugoj utakmici Lige A - Grupa 1, Holandija je na domaćem terenu minimalno savladala Poljsku rezultatom 1:0  

Najbolji fudbaleri BiH u ponedjeljak će na stadionu "Bilino polje" u Zenici u drugom kolu UEFA Lige nacija ugostiti Poljsku.

Rezultati utakmica

Liga nacija - Liga A

Italija – BiH 1:1

Nizozemska – Poljska 1:0

Liga nacija - Liga B

Norveška – Austrija 1:2

Rumunija - Sjeverna Irska 1:1

Slovačka – Češka 1:3

Škotska – Izrael 1:1

Liga nacija - Liga C

Litva – Kazahstan 0:2

Bjelorusija – Albanija 0:2

​Nezavisne novine