Prije 90 godina održan prvi Mundijal :: Semberija INFO ::

 

Prije 90 godina održan prvi Mundijal


Poslije Olimpijskih igara, najvažniji sportski događaj je Mundijal, odnosno Svjetsko prvenstvo u fudbalu. Prvi put u istoriji održano je u Urugvaju 1930. godine, a prva utakmica prvenstva odigrana je baš na ovaj dan, 13. jula. 

Prvo Svjetsko prvenstvo u fudbalu organizovano je u Urugvaju iako su mnoge evropske zemlje bile protiv toga i tražile su da se takmičenje odigra na tlu Starog kontinenta. Na Svjetskom prvenstvu u Urugvaju učestvovalo je samo 13 zemalja, jer većina evropskih zemalja nije željela učestvovati tvrdeći da bi putovanje od 25 do 30 dana moglo biti vrlo naporno i iscrpljujuće za igrače. Tako su na kraju, od evropskih reprezentacija, samo Francuska, Belgija, Jugoslavija i Rumunija učestvovale na premijernoj fudbalskoj smotri na svijetu.

Sa američkog kontinenta učestvovali su selekcije Urugvaja, Argentine, Sjedinjenih Američkih Država, Čilea, Meksika, Brazila, Perua, Paragvaja i Bolivije.

Prvu utakmicu su odigrali Francuska i Meksiko u Montevideu 13. jula u kojoj je selekcija Francuske bila bolja ostvarivši pobjedu, rezultatom 4:1. Tako je i prvi gol u istoriji odigravanja svjetskih prvenstava postigao francuski fudbaler Lusijen Loren u 19. minutu utakmice.

Nakon odigranih utakmica u četiri grupe, u polufinale prvenstva plasirale su se selekcija Argentine, Urugvaja, SAD-a i Jugoslavije. U polufinalnoj utakmici domaćin Urugvaj savladao je reprezentaciju Jugoslavije sa 6:1, dok je Argentina pobijedila SAD identičnim rezultatom.

U polufinalu Urugvaj je bio bolji od Jugoslavije, a kasnije je pobijedio i Argentinu u finalu. Ono što je ostala dilema koja traje i danas jeste kome je pripalo treće mjesto. Kod nas tvrde da je Jugoslavija bila treća, jer je pravilo bilo da će tu poziciju zauzeti ekipa čiji protivnik iz polufinala pobijedi u finalu. Pošto je Urugvaj bio bolji od Argentine, zaključak je jasan. Ova tvrdnja pojačana je podatkom da je medalja za treće mjesto uručena šefu jugoslovenske delegacije Kosti Hadžiju i da je danas čuvaju njegovi potomci. 

Sa druge strane, FIFA je prije nekoliko godina u publikaciji zvanično objavila da su Sjedinjene Američke Države  završile treće zbog bolje gol razlike za jedan gol, ne uzimajući u obzir pomenutu medalju.  

U finalu odigranom 18. jula u Montevideu reprezentacija Urugvaja je savladala Argentinu, rezultatom 4:2, te tako postala prvak svijeta. 

Najbolji strijelac na prvom svjetskom prvenstvu je bio Argentinac Giljermo Stabile sa osam postignutih golova. Reprezentativci Argentine postigli su ukupno 18 golova na prvenstvu. 

Na Svjetskom prvenstvu u Urugvaju u 18 odigranih utakmica postignuto je ukupno 70 golova, odnosno 3,9 golova po utakmici.

Semberija info