Veliko finale NBA lige: Jokićev Denver protiv "vrelih" ruku i zone Majami hita :: Semberija INFO ::

 

Veliko finale NBA lige: Jokićev Denver protiv "vrelih" ruku i zone Majami hita


Denver nagetsi i Majami hit u noći između četvrtka i petka u 2.30 igraju prvi meč velikog finala NBA lige.

Majami u finale ulazi sa jako malo odmora nakon iscrpljujuće serije od sedam mečeva protiv Boston seltiksa, dok su Nagetsi imali više nego dovoljno vremena pauze nakon što su 4:0 "počistili" Lejkerse.

Predvođeni Nikolom Jokićem, Denver nagetsi su stigli do prvog velikog finala u istoriji kluba koji se iz takozvane rivalske ABA lige 1976. godine pridružio NBA ligi.

Sa druge strane Majamiju je ovo drugo finale u posljednje četiri godine, jer su 2020. godine u borbi za šampionski prsten poraženi od Los Anđeles lejkersa 4:2 u seriji.

Iako su u plej-of ušli sa osme pozicije košarkaši Hita redom su pobjeđivali bolje plasirane timove od sebe, prvo Milvoki sa najboljim skorom, potom petoplasirani Njujork, da bi na kraju eliminisali i Boston koji je imao drugi najbolji skor u regularnom dijelu takmičenja.

Majami koban po favorite

Majami je do finala Istočne konferencije stigao zahvaljujući agresivnoj odbrani i visokim procentima šuta za tri poena na šta njihovi rivali nisu uspjeli da pronađu odgovor.

Zonskom odbranom i presinzima "sklonili" su Janisa i Midltona van koša, a sa druge strane dozvolili im da šutiraju za tri poena što oni nisu iskorišćavali.

Bruk Lopez, centar Milvokija takođe je bio "izguran" van koša što ga je primoralo da šutira više sa linije za tri poena nego iz reketa iako je Lopez dobar šuter koji je uspijevao da pogodi, njegova igra ispod koša izostajala je u presudnim momentima.

Prva zvijezda Milvokija, Janis Adetokumbo igrao je svega tri meča zbog povrede koju je pretrpio u prvoj četvrtini uvodne utakmice.

Sa odsustvom Janisa, Majami je imao još lakši posao, prenosi RTS.

Na sličan način savladali su i Njujork nikse, koji nisu uspjeli da na najadekvatniji način iskoriste Džulijusa Rendla i Er-Džej Bereta koji su dominantni košarkaši u prodoru i ispod obruča, ali su zbog dobro postavljene odbrane duž čitave serije ponekad izgledali beskorisno.

Rendl nije uspijevao da sa brzim izvlačenjem na liniju penala razbije zonu Majamija.

Napokon u finalu konferencije protiv Boston seltiksa košarkaši iz Floride vodili su 3:0 i imali priliku da "pometlaju" "kelte" i pošalju ih na odmor prije vremena.

Međutim , drugoplasirana ekipa iz regularnog dijela sezone uspjela je ipak da se vrati i nadoknadi tri meča zaostatka da bi u majstorici ubjedljio izgubila u meču u kom se u prvom napadu povrijedio Džejson Tejtum.

Denver furiozno proletio kroz plej-of

Nagetsi su upisali 12 pobjeda i tek tri poraza u dosadašnjem plej-ofu. U prvoj seriji protiv Minesote koja je ušla kroz plej-in Nagetsi su izgubili samo jedan meč i to četvrti, nakon odigranog produžetka u kom je cjelokupna petorka bila dvocifrena.

Ekipa Nikole Jokića nije imala većih poteškoća protiv znatno manje kvalitetne ekipe Timbervulvsa koja je zbog dva klasična centra u prvoj petorci imala problema da uhvati pravi ritam.

Finiks sansi su pružili malo veći otpor, ali su nagetsi i u ovoj seriji bili dominantani. Ekipa iz Arizone uspjela je da pred svojim navijačima izjednači na 2:2, ali su potom Nagetsi stigli do rezultata 4:2 i obezbjedili sebi finale zapadne konferencije.

U finalu Zapadne konferencije košarkaši Majka Melouna su ekspresno, sa 4:0 "počistili" Los Anđeles lejkerse.

Nagetsi su kroz plej-of pokazali kvalitet da svoju igru prilagode ekipi koja im je rival. Tako su protiv Finiksa igrali zonsku odbranu i flaster na Bukeru i Durentu, protiv Lejkersa su u odbrani igrali konstantan flaster Grina i Gordona na Lebronu Džejmsu i presing na šutu za tri poena.

"Vrele " ruke košarkaša Majamija

Kao i u dosadašnjem periodu Majami će se protiv Denvera najviše oslanjati na zonsku odbranu i šut za tri poena koji ih je odlično služio duž čitavog plej-ofa.

U Hitu su Batlera u senku gurnuli šuteri za tri poena, Kejleb Martin, Maks Štrus, Gejb Vinsent i Dankan Robinson koji su bili više nego raspoloženi u sve tri serije.

Protiv Milvokija šutirali su visokih 46,3 odsto, protiv Niksa su bili najlošiji šutirajući 29,9 odsto, da bi protiv Bostona ponovo pronašli ritam i pogodili 43 odsto upućenih šuteva.

Denver ima težak zadatak da zaustavi ekipu u kojoj svi košarkaši mogu da pogode za tri što je dodatan izazov jer Nagetsi u plej-ofu do sada nisu imali ovakvu ekipu za protivnika. Uz to, Majami ima dobre defanzivce na pozicijama na kojima je Denver najjači.

Bem Adebajo je inteligentan centar izrazitih fizičkih karakteristika, Džimi Batler je među najagresivnijim jedan na jedan defanzivcima i može da pokriva pozicije od jedan do četiri, dok je Kajl Lauri "namazan" defanzivac i umije da koristi "prljave"poteze.

Jokić poziva napade ekipe, a ima ko i da ga sluša

Jokić je motor Denvera u napadu koji status lidera opravdava na najbolji način, preuzimajući odgovornost i pozivajući akcije Nagetsa. Svjestan svoje snage, zna kad treba da ubaci preko 30-40 poena, a kada da preda loptu momcima u poenterskoj seriji.

Međutim potencijalni problem tima iz Kolorada je podatak da ekipa nema adekvatnu zamjenu za Nikolu Jokića na centarskoj poziciji, ali ona takoreći nije ni potrebna, jer Jokić igra skoro 40 minuta u prosjeku.

U periodu kad je centar Srbije na klupi, Nagetsi prelaze u nisku petorku u kojoj ulogu centra preuzimaju Eron Gordon i veteran Džef Grin.

Džamal Mari je konačno shvatio svoje mjesto i svoju ulogu, napokon je konstantan i u igranju u plej-ofu i u pružanju kvalitetnih partija, te preuzima odgovornost na sebe kada Jokić nije na prepoznatljivom nivou.

Kanadski reprezentativac je u trećem meču serije protiv Lejkersa u prvom poluvremenu kada Jokić nije uobičajeno doprisio napadu ubacio 30 poena sa šutem 13 od 20 iz igre.

Denver u napadu može da se osloni i na igru"treće opcije u napadu", odnosno košarkaše čije dobre partije dolaze kao bonus, a to su u ovom slučaju majkl Porter, Eron Gordon i Kentejvjus Koldvel-Poup koji igraju najefikasnije sezone u karijeri.

Koldvel -Poup ima najefikasniju sezonu šuta za tri poena iza sebe, jer je iza linije 7.25 šutirao 42,3. Majkl Porter ima identične procente sa iste pozicije, dok Eron Gordon najefikasnije šutira u dosadašnjem toku karijere.
Prvi mrč velikog finala počinje od 2.30 minuta poslije ponoći.
 
(Nezavisne)