Atletik: FIFA odredila sistem takmičenja na SP 2026. godine :: Semberija INFO ::

 

Atletik: FIFA odredila sistem takmičenja na SP 2026. godine


Фото - SportingNews
LONDON - Na Svjetskom prvenstvu u fudbalu 2026. godine učestvovaće 48 reprezentacija, koje će biti podijeljene u četiri grupe sa po 12 selekcija, prenosi britanski Atletik.

Britanski mediji podsjećaju da će na Mundijalu 2026. godine, koji će biti održan u Meksiku, Kanadi i SAD učestvovati 48 selekcija.
  
"Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) odredila je format takmičenja na narednom SP 2026. U prvom krugu igraće 48 selekcija, koje će biti raspoređene u 12 grupa sa po četiri ekipe. U narednu fazu SP plasiraće se po dve najbolje selekcije iz svake grupe i osam najbolje trećeplasiranih reprezentacija. To znači da će na narednom SP biti odigrano 104 utakmica umesto dosadašnjih 64", navodi Atletik.
 
Britanski mediji ističu da se odustalo od ideje da 48 reprezentacija bude raspoređeno u 16 grupa sa po tri tima.
 
"Na SP će učestvovati 16 reprezentacija više. Od tih 16 reprezentacija na SP tri mesta trebalo bi da dobiju azijske reprezentacije, četiri afričke, dva severnoameričke, dva južnoameričke, tri evropske i jedno ekipa iz Okeanije. Poslednji učesnik Mundijala biće poznat posle interkontinentalnih baraž mečeva", zaključuje se u tekstu Atletika.

Evropske kvalifikacije za SP 2026. počeće u martu 2025. i trajaće godinu dana.


​Tanjug / Glas Srpske