Zvezda polako može početi hladiti šampanjac, Partizan savladan minimalcem :: Semberija INFO ::

 

Zvezda polako može početi hladiti šampanjac, Partizan savladan minimalcem


Fudbaleri Crvene zvezde savladali su Partizan na stadionu "Rajko Mitić" sa 1:0 (1:0) u okviru 24. kola Super lige Srbije.

U 169. "vječitom derbiju" po redu vidjeli smo dominantnu igru Crvene zvezde u prvom poluvremenu, odgovor Partizana u drugom i nekoliko sjajnih šansi da se rezultat kreiran u 5. minutu anulira. Ipak, Milan Borjan je spasavao "crveno-bijele" za novi trijumf nad najvećim rivalom i "+16" na tabeli domaćeg prvenstva.

Baš kao što je Miloš Milojević i najavio, Crvena zvezda se nije distancirala od visokog presinga i posjeda lopte u svom domu. Odličan početak meča rezultirao je ranim pogotkom. Već u 5. minutu, Aleks Vigo je pokušao s oštrim centaršutem s desne strane, lopta je na putu ka kaznenom prostoru dokačila Slobodana Uroševića, promijenila pravac i prevarila Aleksandra Popovića za promjenu na semaforu. Uslijedila je nesportska i neopravdana proslava gola "rafalom" ka južnoj tribini, što je izazvalo revolt navijača Partizana koji su izlomili inventar na tom dijelu stadiona. Saigrači su povukli Viga u tom slavlju znajući da nije primjereno, dok igrači Partizana nisu reagovali.

Nastavila je Crvena zvezda da dominira, pritsak je bio intenzivan i na taj način su sjekli tečnost igre Partizana. "Crno-bijeli" su najbliže golu bili preko Rikarda kada je izblokiran od strane Erakovića neposredno prije vođstva.

Narednu priliku za novi pogodak propustila je Crvena zvezda preko Aleksandra Kataija u 32. minutu. Precizan centaršut Osmana Bukarija pravo na volej Zvezdinoj "desetki", ali on od čitavog gola pogađa direktno Popovića koji se maestralno postavio.

Partizan nije uspio da kreira smisleniju akciju od one sredinom prvog poluvremena kada su iskombinovali Menig i Dijabate, ali napad se uskoro završio neslavno po njih budući da je prekinut prekršajem Bukarija. Sjekla se igra u više navrata, što zbog nešto oštrijih duela na obje strane, što jer je bilo ubačenih predmeta na teren, ali nije bilo epohalnih pauza poput nekih iz prošlih sezona.

Zvezda je u prvih 45 minuta bila konkretniji rival s jasnim planom koji su uspješno sprovodili u djelo. Gol je stigao kao posljedica sreće, ali nakon čitavog utiska nije došao nezasluženo.

Slika se nije promijenila ni s početkom nastavka. Zvezda je imala jedan odličan kontranapad koji je pokrenuo Eraković, a zatim nastavio Katai, ali završetak te akcije pripao je Stefanu Mitroviću čiji dribling nije prošao. Od 52. do 57. minuta uslijedio je prekid zbog dima izazvanog bakljadom.

Uspio je Partizan u tim trenucima da se oslobodi inicijative domaćina i dođe u situaciju da ugrozi gol Milana Borjana. Nije mnogo nedostajalo da poravnaju i iskoriste nešto ležerniji period Crvene zvezde. Andres Kolorado je oprobao svoj udarac sa dvadesetak metara, da bi Borjan odbio loptu u polje, a nedugo zatim je Slobodan Urošević još jednom pokazao s kakvim šutem raspolaže. Snažno i precizno gađao je gornji desni ugao Borjanovog gola, ali ovaj je izvanredno reagovao i sprečio čist pogodak. Partizan se tada uključio u utakmicu, kroz nekoliko minuta Rikardo je pronašao Meniga, ali lopta je prošla dalje od gola.

Sve to dogodilo se nesporedno prije izmjena koje su obojica trenera izvrišla u istom trenutku. Kangva je zamijenio dosta slabog Stefana Mitrovića, dok je Igor Duljaj u igru uveo Marka Živkovića i Sameda Baždara i izveo Aleksandra Filipovića i Andresa Kolorada. Vidjeli smo u 73. minutu još jedan nešto duži prekid zbog povrede glave Kristijana Belića nakon duela sa Pešićem zbog čega je nekoliko sekundi nepomično ležao na travnjaku "Marakane“. Iz tog razloga je i napustio igru, a na terenu se našao Hamidu Traore. U tom trenutku šansu je dobio i Nemanja Jović umjesto Kvinsija Meniga.

Partizan je najbliži izjednačenju bio u 82. minutu poslije prvog ozbiljnijeg pokušaja Rikarda. Najbolji strijelac "crno-bijelih" se u gužvi poslije kornera odlično izborio za poziciju, ali ostao je osujećen novom sjajnom reakcijom Milana Borjana. Tada je uslijedio novi višeminutni prekid zbog ozbiljnije povrede Nemanje Milunovića koji je napustio igru samo nekoliko trenutka pošto je zamijenio Kataija. Ubrzo smo vidjeli novi prekid zbog rasprave igrača dva tima. Konstatacija s poluvremena više nije važila, igra se sjekla i podsjetila na smetnje s konekcijom. Elem, iz sve te gužve, zbog kontakta sa Erakovićem, Rikardo Gomeš biva isključen od arbitra Živkovića. U tom, uslijedila je nadoknada od 11 minuta.  

Tamo je Zvezda uspjela da u većoj mjeri zadrži loptu na polovini Partizana, tj. što dalje od svog gola. Snaga kod gostiju je izmicala.

(Nezavisne)