KARATISTA IZ BIJELjINE PUTUJE ZA GVADALAHARU :: Semberija INFO ::

 

KARATISTA IZ BIJELjINE PUTUJE ZA GVADALAHARU


Španija će od 22. do 26. marta biti domaćin 58. Evropskog prvenstva u karateu za seniore. Selektori Karate reprezentacije Bosne i Hercegovine formirali su spiskove karatista koji će predstavljati našu zemlju na smotri najboljih karatista starog kontinenta „Gvadalahara 2023“. Radi se o takmičarima koji tokom prethodnih 12 mjeseci ostvaruju zapažene rezultate na domaćoj i inostranoj karate sceni.



Prema podacima koje smo dobili iz Karate saveza BiH  na tatamijima Gvadalahare ćemo gledati i jednog Bijeljinca. Naime, selektor Miroslav Klepić je odlučio da u kategoriji „Borbe“ u ekipnoj konkurenciji pozove člana bijeljinskog Karate kluba „Šampioni“, Aleksandra Novickog.

On će se na Evropskom turniru boriti u ekipi koju sačinjavaju Anes Bostandžić (KK „Šampion“ Ilidža – bronzana medalja na Svjetskom prvenstvu „Konja 2022“, zlatna medalja u Karate 1 seriji A u Atini, janara 2023. godine), Hamza Turulja (KK „Okinava“ Sarajevo - zlatna medalja na turniru Karate 1 serije, „Džakarta 2022“ u kategoriji -75kg), Mahir Džuho (KK „Okinava“ Sarajevo – zlatna medalja na Evropskom U21 prvenstvu u Pragu, jun 2022. u kategoriji -84kg),  Rijad Džuho (KK „Okinava“ Sarajevo - zlatna medalja na Evropskom univerzitetskom prvenstvu u Poljskoj 2022., zlatna medalja na turniru Karate 1 serije, „Džakarta 2022“ u kategoriji +84kg), Sandro Krešić (KK „Do“ Tuzla – srebrna medalja u Karate 1 seriji A u Atini, janara 2023., zlatna medalja na VKF Kupu u Veneciji, decembra 2022. godine) i Srđan Jovanović (KK „Sinđelić“ Banjaluka – zlatna medalja na Balkanskom prvenstvu u Rijeci 2021., zlatna medalja na Balkanskom prvenstvu u Baru 2022. godine).



- Ovo je veliki uspjeh za karate u Bijeljini. Nakon što je član našeg kluba, Lazar Marković prošlog mjeseca učestvovao na Evropskom prvenstvu na Kipru evo i drugi naš član, Aleksandar Novicki ima priliku da nastupi na Evropskom prvenstvu u Španiji. Imati za dva mjeseca, dva Evropska prvenstva, dvojice karatista koji su skoro napunili 18 godina – šta da vam kažem. Kao njihovom treneru moje srce je puno. Nadam se da ćemo ispuniti i finansijski dio obaveza koje su našem klubu pale na teret i da će naš Aleksandar, naš šampion, u Španiji osvjetlati obraz našeg kluba i grada Bijeljine“, rekao je za „Semberija INFO“ Milorad Marković, trener KK „Šampioni“.



Aleksandar Novicki je višestruki prvak Republike Srpske i Bosne i Hercegovine. Više puta je učestvovao na VKF (WKF) Svetskoj karate 1 ligi za mlade, a Venecija će mu ostati u lijepom sjećanju. Tamo je 2021. osvojio zlatnu a 2022. godine srebrnu medalju. U novembru 2021. Novicki se našao u istoj situaciji u kojoj se nalazi i sada. Tada je sa reprezentacijom BiH  učestvovao na Balkanskom prvenstvu u Hrvatskoj. U ekipnoj konkurenciji juniorska selekcija BiH osvojila je tada zlatnu medalju. Ključne poene u finalnoj seriji za BiH osvojio je upravo karatista Karate kluba „Šampioni“ iz Bijeljine, Aleksandar Novicki. 

Aleksandar Novicki sutra putuje na pripreme seniorske reprezentacije BiH.