Niko i nikad kao Đoković - rekordnih 378. nedjelja najbolji na svijetu :: Semberija INFO ::

 

Niko i nikad kao Đoković - rekordnih 378. nedjelja najbolji na svijetu


Najbolji teniser svijeta Novak Đoković oborio je još jedan rekord. Nakon što se prošlog ponedjeljka izjednačio sa Štefi Graf po broju nedelja na čelu ATP liste, od ovog je suvereni vladar svjetskog tenisa - jedini u istoriji tenisa koji je uspio da 378. nedjelja provede na vrhu.
 
Legendarna Njemica bila je prva 377. nedjelja.

Na apsolutnoj listi treća je Martina Navratilova sa 322, a sljedeća je Serena Vilijams koja je provela 319 nedjelja kao prva teniserka svijeta.

Peto mjesto zauzima Švajcarac Rodžer Federer sa 310,  šesti je Pit Sampras sa 286, slijede Ivan Lendl sa 270 i Džimi Konors sa 268, dok je Amerikanka Kris Evert provela 260 nedelja na čelu.

Švajcarkinja Martina Hingis i Španac Rafael Nadal su po 209 nedelja bili najbolji na svijetu.

Novak je oborio još jedan u nizu rekorda i popunio još jednu stranicu istorije tenisa. Sve u svemu, malo je rekorda koje Novak nije oborio u tenisu, a drži one najvažnije - broj osvojenih grend slem turnira - 22, broj osvojenih masters titula 38, broj osvojenih završnih turnira- šest, najviše godina završenih na prvom mjestu - sedam, najviše nedjelja provedenih na prvom mjestu ATP liste...

Đoković se nalazi na prvom mjestu ATP liste sa 7.070 bodova. Drugi je, sa istim brojem bodova, Španac Karlos Alkaraz. Međutim, Novak je ostao na čelu liste jer ima osvojeni veći broj bodova na važnijim turnirima, prenosi RTS. Treći je Stefanos Cicipas iz Grčke. Četvrtu poziciju drži Norvežanin Kasper Rud, slede Rubljov, Nadal, Fric, Ože-Alijasim, Rune i Hurkač.

Đoković je do sada osvojio 22 grend slem titule, posljednju u Australiji ove godine, kada se vratio na prvo mesto na ATP listi. Tako se po broju grend slem titula izjednačio sa Rafaelom Nadalom i predstoji mu borba da se i na toj listi osamostali, a priliku će imati već na Rolan Garosu, drugom grend slemu sezone.
Treći na toj listi je Rodžer Federer sa 20 titula. Daleko iza na listi su Pit Sampras sa 14, Roj Emerson sa 12 i Bjern Borg i Rod Lejver (po 11 osvojenih grend slemova u karijeri).

Đoković je najuspješniji teniser na masters turnirima. Do sada je osvojio 38 titula, drugi na toj listi je Nadal sa 36, a treći je Federer sa 28, Novak je jedini teniser koji je osvojio svih devet masters turnira.

Srpski teniser je svaki turnir na kojem je trijumfovao, osvajao barem po dva puta u karijeri, što se odnosi i na grend slemove i na masterse, što niko nikada nije učinio.

Ima bolji međusobni skor od dvojice najvećih rivala za titulu GOAT - protiv Nadala vodi 30:29, a protiv Federera taj skor je završen na 27:23 za našeg asa.

Nedavno je Đoković izjavio da nijedan broj osvojenih titula nije optimalan.

-Ne postoji optimalan broj koji bi zadovoljio moju glad za grend slem trofejima. Nemam krajnji broj, ni granicu u smislu do koje godine ću igrati profesionalni tenis, iako po automatizmu ljudi nakon 30. počinju da postavljaju pitanja u svim sportovima, pogotovo u tenisu - rekao je Novak.

(Glas Srpske)