SP Katar finale: Mesi vs Embape, bitka za "boginju" :: Semberija INFO ::

 

SP Katar finale: Mesi vs Embape, bitka za "boginju"


Završni čin po mnogo čemu izuzetno zanimljivog i posebnog 22. Svjetskog prvenstva u fudbalu u Kataru biće finalni okršaj između Argentine i Francuske danas u 16 časova, a oči cijelog svijeta uprte su u Lionela Mesija i Kilijana Embapea, kao predvodnike dva tima.

Meč se, kao i jučerašnje za treće mjesto između Hrvatske i Maroka, igra od 16 časova, samo je destinacija drugačija. Bronza je Hrvatskoj dodijeljena na "Kalifa" stadionu u Al Rajanu, a zlatna i srebrna odličja, te čuvena "boginja" biće na stadionu "Lusail" u istoimenom gradu u Kataru.

Biće ovo sudar selekcija koje u svojim vitrinama imaju po dvije svjetske titule, Argentina je to uspjela 1978. i 1986. sa Maradonom na čelu, a Francuska 1998. i prije četiri godine u Rusiji.

Iako mnogi kažu da "trikolori" imaju kvalitetniji tim i da su više pokazali na ovom mundijalu, kladionice daju podjednake šanse finalistima, svjesni da su Argentinci svoje loše partije na Mundijalu ostavili već u ranoj fazi i da ih je miris pobjedničkog podijuma stimulisao da u finalu budu najbolji ikada.

Atmosferu su malo pomutile informacije da u oba tabora imaju problema sa sastavima. Mesi je proteklih dana poslije meča s Hrvatskom, navodno, imao lakših problema sa zadnjom ložom, ali će, na olakšanje navijača Argentine, biti spreman za veliko finale. S druge strane, dobra vijest za Argentince je da su Anhel di Marija i Paulo Dibala trenirali s ostatkom ekipe. Osim toga, Markos Akunja i Gonzalo Montijel su nove dvije opcije za selektora Lionela Skalonija, jer na njih u polufinalu nije mogao da računa zbog suspenzije, tako da je pod upitnikom jedino Papu Gomes, koji je nedavno povrijedio članak.

Biće ovo šesto finale "gaučosa" u istoriji, a glavni igrač ekipe i glavna priča cijelog turnira je Lionel Mesi, koji u 35. godini lovi jedini trofej koji mu nedostaje u karijeri. Širom Argentine navijači slave ekipu i njenog kapitena, a nema sumnje da će nastati opšti delirijum ako se popnu na svjetski tron.

Što se tiče Francuza, Dešanu glavobolju izaziva nepoznati virus koji se ušuljao u svlačionicu. Polufinalni okršaj s Marokom već su zbog toga propustili Adrijen Rabio i Dajo Upamekano, da bi potom u samoizolaciju otišao i Kingsli Koman. Simptomi su se javili kod Rafaela Varana i Ibrahima Konatea, inače startnih štopera "trikolora" u meču s Marokancima.

Francuzi su svjesni da ko je najveća opasnost, ali kažu da se nisu uplašili.

"Mesi je nevjerovatan igrač. Ali nećemo mu prirediti najbolje veče. Želimo da pobijedimo i osvojimo Svjetsko prvenstvo. Učinićemo sve da ga zaustavimo", rekao je napadač  "trikolora" Olivije Žiru.

Brazilci uz Francuze

Neće svi navijati da Lionel Mesi danas podigne pehar namijenjen svjetskom šampionu, a među njima su legende Brazila Roberto Karlos i Žulio Cezar. 

"Kao Brazilac, dužan sam da navijam za Francusku. Volim Mesija, nevjerovatan je, igra prelijepo. Ali, od rivalstva između Brazilaca i Argentinaca se ne može pobjeći. Da smo mi u finalu s Francuskom, Argentinci bi navijali protiv nas, tako da neću da budem licemjer. Ali, da nisam navijač Brazila, volio bih da ga 'gaučosi' osvoje, jer igraju sjajan fudbal na ovom prvenstvu", rekao je Cezar.

(Nezavisne)