LAZAR MARKOVIĆ VICEŠAMPION BALKANSKOG PRVENSTVA :: Semberija INFO ::

 

LAZAR MARKOVIĆ VICEŠAMPION BALKANSKOG PRVENSTVA


Od četvrtog do šestog novembra crnogorski Bar je bio domaćin 22. Balkanskog prvenstva u karateu za kadete, juniore i mlađe seniore. Preko hiljadu najboljih takmičara iz deset nacionalnih karate federacija takmičilo se za titulu najboljeg u svojim kategorijama. Ulog je bio veoma primamljiv. Najbolje plasirani na ovom Balkanskom šampionatu širom otvaraju vrata Evropskog prvenstva u karateu koje se u februaru 2023. održava na Kipru.



Bijeljinu je u Baru predstavljalo pet karatista, Marija Gavrilović iz KK „UNSU“ te Aleksandar Novicki, Sinan Paljevac, Nikola Zelenović Blagojević i Lazar Marković iz KK „Šampioni“. Po završetku prvenstva treneri mladih takmičara izrazili su zadovoljstvo postignutim rezultatima koji će sigurno biti kvalitetan oslonac u daljem sportskom sazrijevanju bijeljinskih karatista.



U sportskoj javnosti Bijeljine je, međutim neprimjetno prošla vijest da je jedan od petero karatista osvojio srebrenu medalju. Lazar Marković je u kategoriji juniora, do 67 kilograma došao do finala gdje je odlukom sudija zaustavljen na putu do balkanskog zlata.



-Obzirom da sutra punim 18 godina i da do prvog januara 2023. godine imam pravo da se takmičim u kategoriji juniora, odlučili smo se da na ovom Balkanskom prvestvu nastupim u višoj kategoriji. Ovo je bio moj prvi turnir u uzrastu mlađih seniora i jedno potpuno novo iskustvo. Meč traje duže u odnosu na juniorsku kategoriju, pristup meču je drugačiji, taktika je dugačija... do finala sam imao četiri meča i ni sekunde nije bilo lagano. Borio sam se sa karatistima koji su stariji i iskusniji od mene ali me to nije zaustavilo. Ostaje žal za tim finalom  gdje sam odlukom sudija ostao nadomak zlatne medalje ali ukupno, ja sam prezadovoljan postignutim rezultatom“, rekao je za „Semberija INFO“ vicešampion Balkana Lazar Marković.



Lazaru je ovo četvrta medalja sa balkanskih prvenstava. Njegov trofejni put je počeo 2015. godine kada je na Balkanskom prvenstvu za djecu u Herceg Novom osvojio zlatnu medalju. Sljedeće godine, na šampionatu Balkana koje se održavalo u Beogradu Lazar je osvojio bronzanu medalju u borbama za dječake uzrasta12 godina, do 45kg. U jesen 2017. godine na Balkanskom prvenstvu za školski uzrast, mladi Marković je osvojio srebrnu medalju u Novom Sadu i najzad novo srebro u Baru prije nekoliko dana.

Lazar je sin Milorada Markovića, čovjeka koji je jedan od onih koji su obilježili karate u Bijeljini.



-Ja sam bukvalno svoje prve korake, i kao čovjek i kao karatista napravio u istoj sali. Tata je trenirao, ja sam kao dijete sve to posmatrao i tako sam i ušao u svijet karatea. Ono što je još bolje u svemu tome, nisam sam. Nas četvorica, Miloš Simić, Nikola Zelenović Blagojević, Aleksandar Novicki i ja, mi smo od malih nogu zajedno. I u životu i u karateu. Zajedno treniramo karate od najmlađih dana i uvijek smo tu da onog drugog podržimo, ohrabrimo, da ga gurnemo naprijed... zato i ne izostaju rezultati“, kaže Lazar za „Semberija INFO“.



U sali Karate kluba „Šampioni“ ova četvorka nerijetko zajedno trenira sa Lukom Jovanovićem i sestrama Dajanom i Sarom Kalajdžić koje nastupaju za karate reprezentaciju Srbije.

-Karate klub „Šampioni“ na istom treningu ima djecu, svi su oni moja djeca, koja nastupaju za reprezentacije Bosne i Hercegovine i Srbije. Meni, kao treneru nema veće satisfakcije. Vidjeti da su uspjeli i da je njihov trud prepoznat i vrednovan od selektora čini me sretnim čovjekom. Ne prestajem se nadati da će i naše društvo doći u stanje da prepozna kvalitet i šampionski potencijal, ne samo ove moje djece, nego svih mladih sportista“, izjavio je Milorad Marković, trener KK „Šampioni“.

(Semberija info)