LAZAREVIĆ TOMO VALTER: Jedna od značajnih ličnosti FK “Proleter“ Dvorovi :: Semberija INFO ::

 

LAZAREVIĆ TOMO VALTER: Jedna od značajnih ličnosti FK “Proleter“ Dvorovi


LAZAREVIĆ TOMO VALTER

Jedna od značajnih ličnosti FK“Proleter“Dvorovi. Kao igrač-golman, kao trener ili kao predsjednik kluba, što  ga stavlja među malo pojedinaca koji su ostvarili sve ove funkcije. Možemo ga zvati i infrastrukturni graditelj FK “Proleter“ Dvorovi u 20. vijeku.

Kao i sva djeca Dvorova i Tomo je kao mali dječak slobodno vrijeme provodio na igralištu pikajući loptu sa svojim vršnjacima i sanjao je o tome da nekada zaigra za seniore Dvorova. Najviše su ga privlačila magična fudbalska vrata veličine 7.32x2.44 centimetra i sanjao je da nekada paradira u tom prostoru.



Što je sanjao to je i ostvario, postao je golman Proletera i skupa sa Slobodanom Savićem Bobanom i Žikom Stevićem, smjenjivao se na golu praveći bravure ostvarivao je svoju uspješnu karijeru, Bio je član  jedne od najsjajnijih generacija kluba koja je 1972. godine ostvarili plasman u 3. ligu SFRJ.

Kao mlad dječak bavio se i boksom u BK“Radnik“ iz Bijeljine, ali ipak fudbal je preovladao i tu je ostvario svoju karijeru. Nažalost, kao mlad je morao napustiti Dvorove /trbuhom za kruhom/ ali neka zlatna veza sa klubom je uvijek ostala i vezala ga za Dvorove. Kao gasterbajter je nesebično pomagao rad kluba u novcu i opremi, a nastupao je kada god bi došao na odmor ili bio u proputovanju.

Kada se vratio u Dvorove, postavljen je za direktora Banjsko rekreativnog centra Dvorovi i odmah odlučuje da zaostala, a nenaplaćena sredstva od preduzeća „GIK Rad“ Bijeljina, usmjeri na izgradnju tribina na stadionu što je uz nesebičan rad i drugih aktera dijelimično završio do početka ratnih dejstava.

Nakon završetka otadžbinskog rata, Tomo Lazerević skupa sa drugim entuzijastima oživljava rad kluba u novoj državi i postaje njegov prvi predsjednik 1995. godine. Prvenstvo nove države je na pragu, a uslovi na stadionu na nuli. Odlučuje da uloži svoje lične pare i adaptira-izgradi svlačionice, iskopa bunar za vodu, osposobi teren za igru i u sve to ulaže cirka 30.000 tadašnjih DM, a ugovor o pozajmici tih para klubu nikada nije realizovan i na njegov zahtjev je sve to poklonjeno za razvoj fudbala.

U tom periodu je završio Višu trenersku školu i prihvatio se rada kao trener sa seniorskom ekipom koju je uspješno vodio tokom dvije sezone. Njegov golmanski gen su nasledili i njegovi sinovi Mladen i Marko, koji su branili gol „Proletera“u kasnijem periodu.

Uvijek je bio i ostao privržen socijalizmu pa je i jedan od osnivača Socijalističke partije Republike Srpske. Nažalost, rana smrt 2000. godine je prekinula njegov nesebični doprinos razvoju sela i FK“Proleter“ iz Dvorova.

Tomo Lazarević je  od 1999. godine nosilac „Zlatne plakete FK “Proleter“ Dvorovi kao priznanje za nesebične doprinose u razvoju kluba. Zaslužna je ličnost u stvaranju istorije FK“Proleter“ iz Dvorova.


IZ ARHIVA FK“PROLETER“DVOROVI - PIŠE VLADAN SIMEUNOVIĆ