KOŠARKAŠKI KLUB „BUDUĆNOST“ BIJELjINA :: Semberija INFO ::

 

KOŠARKAŠKI KLUB „BUDUĆNOST“ BIJELjINA


Nova snaga  u stručnom štabu
 
 Košarkaški klub „Budućnost“ je uspješno izgradio imidž kluba koji veliku pažnju posvećuje radu sa mladim sportistima.

Tako da je dolazak Suzane Milovanović na jednu od trenerskih pozicija u klubu u sportskoj javnosti  shvaćeno kao nešto prirodno i podrazumijevajuće. Suzana Milovanović je od malih nogu u sportu. Osnovnu školu je pohađala u Bijeljini gdje je najprije trenirala odbojku. Prestankom rada odbojkaškog kluba počela je trenirati košarku. Taj pohod pod košarkaškim obručima nije trebao da traje dugo, mislila je tada mlada Suzana. Međutim, u trećem razredu srednje škole dobija priliku za dokazivanje u ŽKK „Partizan“ i koristi je, pa u Beogradu ostaje narednih skoro šest godina. Poslije toga tri godine brani boje ŽKK „Vojvodina“, a po odlasku iz Novog Sada počinje njena evropska karijera. Turska, Španija, Francuska, Njemačka, Izrael, Rumunija i naposlijetku Albanija gdje je završila igračku i započela trenersku karijeru.

-Sa nepunih 15 godina sam otišla od kuće. Živjela sam i igrala košarku u inostranstvu i bilo je vrijeme da se vratim kući. Dario Čojić me je posljednjih nekoliko godina nagovarao da dođem u ovaj klub tako da, čim sam odlučila da se vratim kući nije bilo dilema gdje ću se nastaviti baviti košarkom. S obzirom da dolazim u Bijeljinu, morala sam doći u Budućnost“, sa osmjehom za ,,Semberija info'' objašnjava Suzana.

 
Prvog dana avgusta počeli su i prvi treninzi u novom klubu. Suzana će voditi žensku ekipu KK „Budućnost“ kroz Prvu ligu Republike Srpske, asistiraće Dariu Čojiću u vođenju KK „Fabrika“ kroz Drugu ligu RS za muškarce, a vodiće i dječake godišta 2008. i 2009.

-Biti trener mlađim kategorijama je veliki izazov. Uz to, pričinjava mi zadovoljstvo raditi sa djecom, naročito sa djecom koja tek počinju učiti košarku. Neopisiv je osjećaj kada, nakon šest mjeseci ili godinu treniranja vidite ogroman napredak nekoga ko na početku nije znao pravilno držati loptu. Razlog više za moju opredijeljenost ka treniranju mladih sportista leži i u tome što u ovom uzrastu pobjede nisu glavni cilj. Njihov glavni cilj je da nauče osnovne elemente košarkaške igre, da nauče ono što nije vezano isključivo za sport, a to su poštovanje, disciplina, uzajamno pomaganje, timski rad... da nauče da kao pojedinci ne mogu biti ispred ekipe, nego da svoje lične posebnosti na najbolji način uklope u ekipu. Ono što sam zatekla u KK „Budućnost“, a tu ponajviše mislim na mlade košarkašice i košarkaše, oduševilo me. U svom trenerskom radu imam samo dva principa koji će svi koje podučavam morati ispoštovati. Prvi princip je da nema odustajanja, a drugi je – borbenost. Sve ostalo, greške, propuste, slabosti mogu se razumjeti, ali pravi košarkaši se bore do kraja“, rekla je za „Semberija info“ Suzana Milovanović.

 
Za uspješnost procesa „proizvodnje“ kompletnog košarkaša veoma je važno usaglašeno djelovanje trenera i roditelja. Imajući na umu ovaj trenerski postulat Suzana na početku svake sezone održava sastanak sa roditeljima djece koju trenira. Sve u cilju izgradnje atmosfere povjerenja a za dobrobit mladih košarkaša. Svoje bogato igračko iskustvo sada, kao trener nesebično dijeli mladim sportistima.
 
Prošlu sezonu, Suzana je sa klupe vodila nekoliko mlađih selekcija u muškoj i ženskoj konkurenciji KK „Dinamo“ iz Tirane gdje su Dinamovi kadeti i juniori pod njenom dirigentskom palicom osvojili šampionske titule Albanije.
 
 
Prioritet je ženska ekipa
 
-Jedan od dugoročnih ciljeva kluba je omasovljavanje ženske košarke. Naš ženski tim trenutno igra Prvu ligu RS i imamo plan da za nekoliko godina napravimo ekipu koja će se moći takmičiti u Premijer ligi BiH. Svjedoci smo da je Bijeljina veliki neiskorišteni potencijal kada govorimo o ženskoj košarci. Najvažnije nam je da pokažemo upornost i postepenost u radu sa našim djevojčicama i u tom smislu ne sumnjam u uspjeh. Želja nam je Premijer liga, ali da je igramo sa košarkašicama iz našeg kraja, iz naše škole. Tek pod ovim uslovima, voljela bih se vidjeti na klupi seniorskog tima“, kaže za ,,Sembersija info’’ Suzana Milovanović.
 
I. Gutić
Semberija info