ANDREJ AČIMOVIĆ - KADETSKI REPREZENTATIVAC BiH: Zasjao na Evropskom prvenstvu :: Semberija INFO ::

 

ANDREJ AČIMOVIĆ - KADETSKI REPREZENTATIVAC BiH: Zasjao na Evropskom prvenstvu


U periodu od 11. do 20. augusta u Bugarskoj je igrano Evropsko U16 prvenstvo u košarci – divizija B. Između 22 nacionalne selekcije našla se i reprezentacija BiH. Mladi zmajevi su odigrali sedam utakmica, sa skorom od četiri pobijede i tri poraza. Na kraju šampionata, kadeti BiH su izborili šesto mjesto u Evropi.

Jedan od ključnih igrača reprezentacije BiH na parketu dvorane u Sofiji bio je Andrej Ačimović, košarkaš KK „Radnik“. Andrej je rođen 2006. godine i sa svojom visinom od 2.06 cm igrao je važnu ulogu na poziciji centra. Tako je u prvom kolu protiv vršnjaka iz Švedske ostvario dabl-dabl učinak sa 25 poena i 13 skokova. Uz još tri blokade i jednu ukradenu loptu bio je najbolji igrač bh. selekcije. Isti epitet je zaslužio i u mečevima protiv Austrije (25 poena i sedam skokova) i Islanda (24 poena, devet skokova, dvije asistencije, dvije blokade i jedna ukradena lopta). Na svakoj utakmici, na terenu je prosječno provodio oko 28 minuta i postizao u prosjeku po 17 poena i sedam skokova. Uz to, ostvario je veoma visok procenat šuta(1p - 76%, 2p –70%, 3p – 75%). Andrej je, sa 20.1 poenom proglašen drugim najkorisnijim igračem turnira te najkorisnijim centrom prvenstva.U suštini, kad je igrao Andrej igrala je i BiH.



-Počeo sam trenirati košarku od svoje pete godine. To je bilo u KK „Plus“ u Bijeljini gdje me je trenirala Milijana Mičić. Tu sam se zadržao oko šest godina. Kasnije sam, zbog moje velike ljubavi prema istoimenom klubu iz Beograda,prešao u KK „Partizan“ iz Bijeljine gdje me trenirao Igor Mihajlović. Tu sam proveo dvije godine i onda prelazim u KK „Radnik“ a tamo me je posljednje dvije godine trenirao i učio Miloš Ivanović“, objašnjava nam svoj sportski put Andrej.

Miloš Ivanović je trener koji je prethodne dvije godine trenirao Andreja. Ivanović je prethodnu sezonu vodio drugu ekipu KK „Radnik“, KK „Spark“ koja se takmičila u Drugoj ligi Republike Srpske. Osnova ekipa KK „Spark“ su činili momci 2005. i 2006. godišta. Među njima se izdvajao Andrej.

-Andrejevi rezultati za mene nisu iznenađenje. Zajedno radimo prethodne dvije godine i svjedok sam koliko je napredovao u svim segmentima košarkaške igre. Od našeg prvog treninga vidio sam da se radi o talentovanom dječaku. Uz talenat i nevjerovatnu radnu etiku Andrej je najzaslužniji za uspjeh koji je ostvario“, rekao je za „Semberija INFO“ Miloš Ivanović, manirom sportskog pedagoga naglasivši da Andreju nije bilo lako doći do ove tačke ali da ga ostvareni uspjeh ne smije zavarati. Prvenstvo je prošlo, uspjesi su prošli a pred mladim košarkašem je još mnogo posla.



Svakog jutra, prije školskih obaveza Andrej ima trening. Poslije škole, oko 19 časova još jedan trening. U prosjeku tri do četiri sata sa košarkaškom loptom dnevno. Sedam dana u sedmici. Trener Ivanović ga je u stopu pratio a tokom prethodne dvije godine Andrej je bio jedna od glavnih poluga tima i imao je slobodu da šutira sa svih pozicija.
-Na netom završenom Evropskom prvenstvu većinu koševa za dva poena Andrej je postigao igrom na niskom postu, pod košem, gdje je imao sjajnu igru leđima. Kao neko ko je sa njim radio mogu reći da Andrej ni izbliza nije pokazao sve što zna kada je u pitanju igra licem prema košu, šut sa poludistance i šut za tri poena. Ali mlad je, bio je u novoj sredini, sa novim momcima, novim trenerom... Andrejevo vrijeme dolazi“, istakao je Miloš Ivanović.
Andrej je već neko vrijeme na meti velikih košarkaških klubova iz zemalja regije. Gdje će nastaviti karijeru, da li u Radniku ili negdje drugo, znaćemo uskoro.


Semberija info - I. Gutić