Novak Đoković je ponovo kralj Vimbldona :: Semberija INFO ::

 

Novak Đoković je ponovo kralj Vimbldona


Фото - Танјуг / АП
LONDON- Najbolji srpski teniser Novak Đoković osvojio je Vimbldon pobjedom nad Australijancem Nikom Kirjosom, po setovima 4-6, 6-3, 6-4 7-6.

Ovo je Novakova 21. grend slem titula u karijeri, a ukupno sedma na Vimbldonu.

Meč je trajao tri sata i četiri minuta. Ovo je bio treći međusobni duel srpskog i australijskog tenisera, a prvi trijumf Đokovića.

Srpski teniser je nastavio pobjednički niz na Vimbldonu na kojem nije poražen od 2017. godine. Trijumf nad Kirjosom bila je njegova 28. uzastopna na Vimbldonu. Australijski teniser je izgubio svoje prvo grend slem finale.

Đoković je u 32. grend slem finalu stigao do 21. trofeja. Prvi na listi je Rafael Nadal sa 22 osvojena grend slem trofeja. Najviše trofeja na Vimbldonu ima Rodžer Federer, koji je trijumfovao osam puta, a potom slijede Pit Sampras i Đoković sa po sedam.

Vimbldon se igrao za nagradni fond od 40,35 miliona funti.

Đoković je meč počeo duplom servis greškom, ali osvojio prvi gem i stigao do 1:0. Kirjos je došao do 1:1, ali je u ovom gemu servirao ispod ruke što teniseri retko danas koriste.

Srpski teniser je sigurnim servisom ponovo poveo, a Australijanac je lako uzvratio. Kirjos je u petom gemu iskoristio drugu brejk loptu, pošto je Đoković napravio duplu servis grešku i poveo 3:2.

Kirjos je do kraja prvog seta održavao prednost od dva gema i zasluženo je ovaj dio meča za 31 minut dobio rezultatom 6:4.

Đoković je bez izgubljenog poena osvojio prvi gem u drugom setu. Kirjos je uzvratio za 1:1. Srpski teniser je poveo 2:1, a onda je Đoković konačno stigao do brejka i 3:1. Đoković je potvrdio brejk za 4:1. Igralo se potom gem za gem, a naš teniser je pri vođstvu od 5:3 servirao za 1:1 u setovima. Kirjos je imao četiri brejk lopte, od toga tri vezane, ali je Srbin uspio da se izvuče iz nezgodne situacije i da drugi set dobije rezultatom 6:3.

Đoković je imao dvije brejk lopte na startu trećeg seta, ali se Kirjos izvukao i poveo 1:0. Srpski teniser je izjednačio na 1:1, a onda je Australijac uz dosta muke osvojio gem. Igralo se potom gem za gem do rezultata 4:4. Velika borba je viđena u devetom gemu, Kirjos je vodio 40:0, a onda je serijom grešaka omogućio Đokoviću da napravi brejk. Srpski teniser je potom na svoj servis stigao do 6:4 i 2:1 u setovima.

Kirjos je poveo u četvrtom setu, a potom se igralo gem za gem bez prilike za brejk. Oba tenisera su divnim potezima često dizali navijače na noge, a pobjednik je morao da bude odlučen u taj-brejku.

Srpski teniser je briljirao u taj-brejku i zasluženo je po sedmi put trijumfovao na Vimbldonu.

Đoković je po završetku meča ponovo jeo travu sa Centralnog terena.

Novak  će od sutra biti sedmi igrač na ATP listi, bez obzira na osvojeno finale, jer se Vimbldon ove godine ne boduje zbog odluke organizatora turnira da suspenduje ruske i bjeloruske tenisere.

Uklanjanjem Vimbldona sa ATP rang liste Đoković je kao branilac titule u Londonu izgubio 2.000 bodova.

Vučić čestitao Novaku osvajanje Vimbldona

- Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je danas najboljem srpskom teniseru Novaku Đokoviću osvajanje sedme titule na Vimbldonu.

"Dragi Novače, srdačne čestitke na sjajnoj igri i novom trofeju! Ponovo ste prevazišli sebe i dokazali da na vrhu može biti samo jedan i da nema predaje! Cela Srbija se raduje, kao i svi poštovaoci belog sporta širom sveta! Bravo, majstore!", napisao je Vučić na svom Instagram nalogu


Glas Srpske