ČLANOVI BIJELjINSKOG TEKVONDO KLUBA „FALKON“ NIŽU USPJEH ZA USPJEHOM :: Semberija INFO ::

 

ČLANOVI BIJELjINSKOG TEKVONDO KLUBA „FALKON“ NIŽU USPJEH ZA USPJEHOM


Brojne medalje rezultat napornog rada i treniranja

Bijeljinski Tekvondo klub „Falkon“ postoji od 2014. godine, a članovi ovog kluba nižu ponosno uspjehe na brojnim takmičenjima, što je rezultat višegodišnjeg rada i treninga članova sa iskusnim trenerima Tijanom  Milić, Markom Milićem i Željkom Jokićem. Klub je osnovao Marko Milić, koji je danas i trener u Klubu čije je sjedište u ,,Sali za funkcionalni trening Falkon”, preko puta Hotela „Drina“ u Ulici Kneza Miloša 8A.


 
Treneri tradicionalne verzije tekvandoa u ovom Klubu su bračni par Tijana i Marko Milić, dok je Željko Jokić trener olimpijskog tekvandoa. 


 
Od osnivanja do sada, kroz klub je prošlo oko dvije hiljade članova, od kojih su najuspješniji osvojili veliki broj medalja na različitim nivoima  takmičenja.
 
Marko Milić kaže da je Tekvando klub ,,Falkon“ osnovan, jer u Bijeljini 2014. godine nije bilo klubova tradicionalnog tekvandoa.
-Iako su postojale sekcije, tek 2014. je osnovan prvi klub tradicionalnog tekvandoa u Bijeljini. Korak po korak napredovali smo kako u Republici Srpskoj, tako u državi i šire“, rekao je Milić, ističući da je Tekvando klub „Falkon“ prvi klub iz Bijeljine koji je primljen u Tekvando savez BiH.


 
Najveći uspjeh, članovi „Falkona“ ostvarili su prošle godine, kada su, na njihovo veliko zadovoljstvo, postali sveukupni prvaci Republike Srpske, dok su ove godine, na istom takmičenju, osvojili drugo mjesto.

Redovni su učesnici svih takmičenja u državi i regionu, a učestvuju i na Ljetnjoj školi sporta u Trebinju, koja će, prema ovogodišnjem planu,  biti održana narednog mjeseca. Ove godine imali su i predstavnika na Evropskom prvenstvu.

Tekvando klub „Falkon“ do sada je iznjedrio devet crnih pojaseva, a najveći problem u radu im je, kako kažu, finansiranje takmičenja i odlazaka na takmičenja.
 
Uspjeh na državnom prvenstvu BiH

Na nedavnom Državnom prvenstvu BiH, održanom u Tesliću,  na kojem je učestvovalo oko 250 takmičara iz 17 klubova iz BiH, Tekvando klub „Falkon“ nastupio je u brojčano slabijem, ali takmičarski u zavidnom sastavu.
-Naših pet takmičara osvojili su deset medalja, od kojih pet zlatnih, jednu srebrnu i četiri bronze. Naša Naša Lana Zelenika je sa šest pobjeda u formama i borbama uzela i pehar za najuspješniju mlađu kadetkinju države. Zadovoljni smo rezultatima kako na ovom takmičenju, tako i kroz kompletnu  sezonu“, kaže za portal ,,Semberija info'' ponosno Milić.
 
Željko Jokić, trener „Falkona“ i individualni trener

Trener Željko Jokić, koji je u Tekvondo klubu „Falkon“ od 2017. godine, ističe da tekvondo, koji je spoj atletike i gimnastike, nije namijenjen demonstriranju sile, već sportskom pravcu, navodeći da se tekvondo tehnika, van sportskih dvorana i sala, primjenjuje samo u svrhu samoodbrane. Prema njegovim riječima, tekvondo krasi umjetnost ručne i nožne tehnike i atraktivnost udaraca iz skoka. Tekvondo je spoj atletike i gimnastike.



-Već od malih nogu sam izabrao borilački sport. Kao pravi zaljubljenik u tekvondo svaki trening sam davao svoj maksimum. Kao takmičar nastupao sam više na međunarodnim takmičenjima. Osvojio sam drugo mjesto gdje sam poražen od tadašnjeg evropskog šampiona“, kaže Jokić.

Tada je, kako kaže, imao ogromnu volju i želju za treningom da je mogao trenirati bez prestanka, a imao je namjeru da upiše fakultet u Beogradu i da tamo nastavi trenirati omiljeni sport. Međutim, doživio je težu povredu i tada donosi odluku da se bavi trenerskim pozivom.

I pored trenerskog posla, Jokić nije zanemario školovanje, nego je završio Pravni fakultet. Navodi da svaki mladi čovjek, bio on sportista ili ne, ne smije da zanemari obrazovanje i da bi trebalo da radi na sebi u svakom smislu.

Prema njegovim riječima, svoje obrazovanje je uvrstio među prioritete, jer ima predrasuda da su treneri neškolovani i da je teško studirati i baviti se sportom, te je, upravo, na ličnom primjeru pokazao suprotno, da se, uz dobru organizaciju i trud, sve može postići.
-Od trenerskog honorara plaćao sam zakupninu za sale i druge  troškove u vezi sa treninzima, ali sam i pomagao roditeljima u finansiranju mog školovanja. Kao i svaki trud, i moj se isplatio. Nakon fakulteta, nastavio sam postdiplomske studije i postao magistar prava, te počeo raditi u svojoj struci, ali i dalje radim trenerski posao koji izuzetno volim“, rekao je za ,,Semberija info'' Željko Jokić.
 
Jokić, koji ima majstorsko zvanje u tekvondou i nosilac je crnog pojasa 3. dan, iza sebe ima dugogodišnje iskustvo trenera na bijeljinskoj, loparskoj i ugljevičkoj regiji. Kaže da ima odličnu saradnju sa osnivačem Kluba Markom Milićem, te da veliku zahvalnost duguje svom treneru Peri Simikiću, koji u Ugljeviku ima Tekvondo klub „Simikić“ i koji je nosilac majstorskog zvanja crni pojas 6. dan.
-Za mene je tekvondo način  života. Koliko je ovaj sport cijenjen, govori i činjenica da je tekvondo obavezan u školi. Uči nas poštovanju, prije i poslije treninga, postoji poklon učenika i trenera. Uči nas disciplini, jača samopouzdanje“, naglasio je Jokić.
 
Roditeljima savjetuje da je tekvondo odličan sport, te da ne sputavaju djecu ukoliko žele da treniraju ovaj borilački sport, dok  je odraslima savjetovao što više fizičke aktivnosti, da više šetaju i samo nužno koriste automobil.
 
Treninzi su bitni za sve

U okviru Tekvondo kluba „Falkon“, osim primarnog bavljenja tekvondoom, postoji Škola sporta za djecu od tri godine, a organizovani su grupni treninzi, polu-personalni i personalni.
-U pandemiji virusa korona, kao i sve ostalo, i sport stangira, s tim da je došlo do ekspanzije personalnih treninga koje sam počeo na inicijativu zainteresovanih potencijalnih članova“, kaže Jokić.

Kaže, prije individualnih treninga neophodno je da zna mnogo toga o željama i zdravlju osobe koju trenira, jer ne treniraju svi iz istih razloga.
-Neko ima nedostatak fizičke aktivnosti, neko želi da smrša... Neki žele anti stres trening,  koji je jako dosta tražen, jer svi mi živimo brzim i stresnim životom. Ono što je jako bitno je i zdravstveno stanje, da li ima povreda ili problema sa određenim dijelovima tijela“, objašnjava Jokić.
 
On je apelovao na sve na lokalnom i republičkom nivou da nesebično pomažu sport u skladu sa mogućnostima,  jer je to, pored škole, kako je rekao, pravi put za psihofizički razvoj djece i omladine.
Svi zainteresovani za tekvondo, Školu sporta za djecu starosti od tri godine, grupne treninge, polu-personalne i personalne treninge mogu dobiti u prostorijama Tekvondo kluba „Falkon“, u stambeno-poslovnom objektu preko puta hotela „Drine“. Personalni treninzi se održavaju i u naselju Intergaj, u ženskoj teretani „Fitbodi“,  ili po želji u nekoj drugoj teretani, na otvorenom...

Udaračka vještina

Tekvondo je udaračka vještina koju odlikuju atraktivne nožne tehnike i brzina, odnosno disciplina koja nam pokazuje načine jačanja našeg duha i životne energije, treniranjem našeg tijela i uma, kažu za ,,Semberija info'' treneri Željko Jokić i Marko Milić.
 
Zvanični sport na Olimpijadi

Danas se tekvondo smatra jednom od najpopularnijih borilačkih vještina i sportova i jedan je među zvaničnim sportovima na Olimpijadi, a broj vježbača u svijetu se procjenjuje na više od 100 miliona.
 

Semberske novine - Semberija info