NEVEN SUBOTIĆ ZAVRŠIO KARIJERU :: Semberija INFO ::

 

NEVEN SUBOTIĆ ZAVRŠIO KARIJERU


Srpski fudbaler Neven Subotić povukao se iz fudbala. Posljednje nastupe zabilježio je još u maju 2021. godine u dresu austrijskog Altaha, ali nikada nije eksplicitno poručio da se penzioniše, sve do intervjua za Augsburger algemajne, u kome je objasnio razloge za takvu odluku.

- Samo još nisam imao vremena da to ozvaničim - ispričao je Subotić, koji je priznao da ga fudbal praktično više ne zanima otkako se njime ne bavi na profesionalnom nivou.

Subotić je najbolje dane karijere proveo u dresu Dortmunda, gdje je igrao od 2008. do 2018. godine, međutim može se reći da je po njega krenulo sve po zlu nakon finala Lige šampiona 2012/13.

Tada su "milioneri" izgubili golom Arjena Robena u nadoknadi vremena, a od tada su Subotića mučile povrede i nije mogao da se vrati u staru formu kada je sa Matsom Humelsom činio jedan od najboljih štoperskih parova Evrope.

Igrao je još za Majnc, Keln, Sent-Etjen, Union Berlin, Denizlispor i Altah, dok je u dresu Srbije odigrao 36 mečeva i postigao dva gola, odigravši i bitnu ulogu u kvalifikacijama za SP 2010. u Južnoj Africi.

- Pratim fudbal s vremena na vrijeme. Ali ja ne gledam cijelu utakmicu, samo najvažnije momente, želim da vidim golove. Mene fudbal sam po sebi ne zanima, ali mi je drago zbog bivših saigrača - rekao je Subotić.

Tokom karijere Subotić se posvetio humanitarnoj misiji u Africi.

Njegova fondacija se trudi da obezbijedi vodu za piće svoj djeci u Africi, tako da smatra da je to daleko važnije od "šutiranja lopte", i da ljudi koji ga treniraju "ne učestvuju u društvenom životu kao što bi inače mogli".

- Da, imao sam sjajnu karijeru. Nekim timovima bih još mogao da dam nešto, ali i za to je potrebno vrijeme. Ja to nemam. Ne mogu da igram fudbal i vodim fondaciju kada imam 40 godina. Volim da se obrazujem. Želim da izgradim nešto što će vrijediti više u budućnosti od nečega što svake godine postaje sve manje važno. Posljednje godine su mi bile frustrirajuće, posebno zbog mog zdravlja - rekao je Subotić.