Uspjeh mladog tekvondoiste Njegoša Pantića: Bijeljinac šest puta zaredom prvak BiH :: Semberija INFO ::

 

Uspjeh mladog tekvondoiste Njegoša Pantića: Bijeljinac šest puta zaredom prvak BiH


Šesnaestogodišnji Njegoš Pantić iz Bijeljine, član Tekvodno kluba ,,Jopa'', može da se pohvali jednim od rijetkih uspjeha u sportskim krugovima. Njegoš je prvak Bosne i Hercegovine u ovom sportu, ali čak šest puta zaredom! Danas se njegovo ime nalazi na prvom mjestu liste Tekvondo saveza BiH, u kategoriji do 48 kilograma.
 
Njegoš pohađa prvi razred srednje Ekonomske škole, a tekvondoom je počeo da se bavi 2013. godine, zavolivši ovaj sport nakon prvog treninga.
 
,,U odluci da počnem da treniram tekvondo prije šest godina su mi pomogle dvije školske drugarice koje su tada trenirale i bile veoma uspješne. Privukla me je prvenstveno želja prema sportu, prema prijateljima, takmičenju i putovanjima. Zavolio sam tekvondo na prvom treningu, a ubrzo sam otišao na prvo takmičenje i osvojio zlato'', rekao je Pantić za ,,Semberske novine''.
 
On je za samo šest godina treniranja postao zaslužni vlasnik 50 medalja, a stručnjaci ga i u budućnosti vide kao standardnog reprezentativca i osvajača evropskih i svjetskih odličja.
 
,,Prvu medalju osvojio sam na Prvenstvu Republike Srpske u Derventi. Uslijedila su mnoga takmičenja u drugim gradovima i zemljama, a kao najznačajnije uspjehe bih izdvojio to da sam četiri puta zaredom prvak Republike Srpske, šest puta prvak Bosne i Hercegovine, a 2016. godine osvojio sam treće mjesto na Balkanskom prvenstvu u Bugarskoj'', naveo je Pantić.
 
Na prvenstvima Bosne i Hercegovine Njegoš Pantić je sa lakoćom dobijao protivnike i stizao do finala, ali jedno prvenstvo pamti kao najteže, u kojem su na kraju ipak presudili upornost i posvećenost.
 
,,Najteže mi je bilo kada sam otišao na prvo Prvenstvo Bosne i Hercegovine. Imao sam četiri borbe, ali u drugoj sam zadobio tešku povredu koljena. Međutim, nastavio sam da se borim, savladao naredne protivnike i stigao do zlata. Inače, za takve mečeve se pripremamo i fizički i psihički, treniramo dva puta dnevno, i ako ste posvećeni uspjeh mora da dođe'', istakao je Njegoš.


 
Trener Tekvodno kluba ,,Jopa'' Svjetlan Vujadinović kaže da ni tokom svoje karijere nije zapamtio da je neko šest puta zaredom osvajao prvenstvo BiH. Ovakav Njegošev uspjeh, kako kaže, trebalo bi da podrže lokalna, republička i državna vlast.
 
,,Pantić je veoma mlad došao u klub i tada je imao 10 godina. Na prvom treningu je pokazao da od njega može nešto da bude i sada je došao do crnog pojasa, prvi dan. Mnogo putuje, osvaja medalje, i za ovih šest godina ima pedesetak medalja i pehara sa turnira za najbolje borce'', naglasio je Vujadinović.
 
U oktobru će u Španiji biti održano Evropsko prvenstvo u tekvondou, a za odlazak takmičara biće potrebno 1.500 maraka po članu. Njegoš je izborio odlazak kao državni prvak, ali Savez neće snositi troškove odlaska. Za finansiranje putovanja i dalje će biti zaduženi klubovi, roditelji, eventualni sponzori.
 
,,Njegoš je već tri godine zaredom u reprezentaciji BiH, išao je i na Evropsko prvenstvo u Mađarsku. Ove godine je kao državni prvak BiH odmah ušao u reprezentaciju za Evropsko prvenstvo koje će biti održano u oktobru. Na listi Tekvondo saveza BiH zauzeo je prvo mjesto u kategoriji do 48 kilograma'', rekao je Vujadinović.
 
Njegoš Pantić kaže da svojim uspjesima pokušava da zainteresuje drugove i drugarice za tekvondo, ali da su rijetki oni koji sa njim pođu na neki od treninga. Priželjkuje i sedmu uzastopnu titulu prvaka BiH, ali i zlato iz Španije.
 
Semberske novine/SemberijaINFO/A.Ljubojević