STIŽU REAKCIJE NA ODLUKU O RASPODJELI SREDSTAVA ZA SPORT :: Semberija INFO ::

 

STIŽU REAKCIJE NA ODLUKU O RASPODJELI SREDSTAVA ZA SPORT


Prije nekoliko dana gradonačelnik Grada Bijeljina, nakon svih provedenih procedura, donio je Odluku o raspodjeli sredstava za sport i fizičku kulturu za 2022. godinu. Donesenom Odlukom od strane gradonačelnika u određenoj mjeri je korigovan Zaključak Savjeta za sport Skupštine grada Bijeljina. Izvršenom korekcijom, pojedinim klubovimasport Skupštine grada Bijeljina. Izvršenom korekcijom, pojedinim klubovima su umanjena sredstva koja su prvobitno bila određena u odluci Savjeta za sport. Jedan od nezadovoljnih sportskih kolektiva je FK „Proleter“ iz Dvorova koji se oglasio zvaničnim saopštenjem za javnost u kojem se navodi.

-Kao klub sa najdužom drugoligaškom tradicijom u Republici Srpskoj i sa bogatom istorijom dugom preko 90 godina, iz godine u godinu svjedočimo grčevitoj borbi za finansijski opstanak većine sportskih kolektiva, pa i našoj ličnoj. Iz godine u godinu, funkcionisanje kluba je otežano, i samo zahvaljujući predanom entuzijazmu iskrenih sportskih radnika iz Dvorova, kao i prijatelja kluba, uspijevamo da opstanemo kao mjesto okupljanja mladih sportista iz našeg i okolnih mjesta. Sredstva iz gradskog budžeta, često su nedovoljna i za polovinu troškova koje iziskuje funkcionisanje i takmičenje kluba. Ove godine, zahvaljujući povećanju sredstava za sport, prema prijedlogu Savjeta za sport, dio povećanja je usmjeren na klubove iz druge fudbalske lige RS, čime je konačno prepoznata i uvažena borba, naročito značajno u osjetljivom treunutku za naš klub. Nažalost, gradonačelnik Grada Bijeljina je svojim aktom, i po našim saznanjima, suprotono odredbama važećeg Pravilnika, poništio odluku o povećanju, i ista sredstva dodijelio sportskim kolektivima, po svom ličnom nahođenju, i na taj način direktno ugrozio funkcionisanje našeg kluba. Cijeneći potrebe svih sportskih kolektiva, ipak smatramo da je neophodno da Pravilnik o raspodjeli sredstava za sport, kao dokument koji do tančina reguliše ovu oblast, bude jedino mjerilo prilikom raspodjele sredstava, i da se jedino na taj način može zadovoljiti princip pravednosti i jednakosti.

Pozivamo gradonačelnika da poništi svoju Odluku o raspodjeli sredstava i da se vrati u okvire Pravilnika, jer u svakom drugom slučaju direktno utiče na dodatno otežavanje funkcionisanja klubova kao i izazivanje različitih animoziteta u oblasti, koja, prije svih drugih, ne bi smjela da bude objekat za namirenje bilo čijih ličnih i političkih ambicija“, stoji u saopštenju FK „Proleter“.

Podsjetimo, trećeg marta gradonačelnik Ljubiša Petrović je donio odluku kojom se utvrđuju iznosi sredstava koja će iz gradskog budžeta biti usmjerena kao podrška funkcionisanju sportskih klubova na području grada Bijeljina tokom 2022. godine. Ukupna budžetska stavka rezervisana za sport iznosi 1.238.500 KM. Najviše sredstava je izdvojeno za fudbal: 710.775 KM od čega je za tri bijeljinska kluba koji nastupaju u Drugoj ligi Republike Srpske – grupa Istok (OFK „Sloga 2“ Grnje Crnjelovo, FK „Proleter“ Dvorovi i FK „Jedinstvo“ Brodac) planirano 81.000 KM.

Semberija info