VEČERAS ODLUKA O ĐOKOVIĆEVOM BORAVKU U AUSTRALIJI :: Semberija INFO ::

 

VEČERAS ODLUKA O ĐOKOVIĆEVOM BORAVKU U AUSTRALIJI


Foto: Pixabay
Dok najbolji teniser svijeta Novak Ðoković provodi već četvrti dan u imigracionom pritvoru u Melburnu, australijske vlasti nastoje danas da pravno obrazlože svoju odluku i ponište skandalozan odnos prema srpskom teniseru, navodi Rojters.
 
Ðokovićevi advokati će sutra prije podne po australijskom vremenu, odnosno večeras u ponoć po srednjoevropskom, imati na raspolaganju dva sata da obrazlože Novakov slučaj, kao i nadležno odjeljenje vlade Australije, koje bi trebalo da iznese svoju argumentaciju do sutra u 15 časova, potvrđeno je iz federalnog suda.
 
Ministar zdravlja Greg Hant je na današnjoj konferenciji za novinare odbio da komentariše Novakovo zatvaranje, ali je lakonski primijetio da su vize ukinute još nekolicini učesnika.
Ne pominjući direktno Novaka, ministar finansija Sajmon Birmingem, izjavio je na televiziji Kanal 9 da "postoji jasna razlika između viza i uslova za ulazak" i naglasio da uslovi za ulazak imaju prioritet u odnosu na vizu.

 Ðoković osporava odluku da mu se ukine viza i u subotu je prekinuo ćutanje predočivši da mu je odobreno izuzeće zbog preležanog kovida-19 u decembru prošle godine.
 
Drama i skandal u Melburnu potresli su svijet tenisa i izazvali tenizije između Srbije i Australije, ali i postali poligon za ekslaciju sukoba između vakcinisanih i antivaksera širom svijeta, prenosi Rojters.
Češka igračica Renata Voracova, koja je bila zatočena u istom pritvorskom hotelu kao i Ðoković i kojoj je ukinuta viza zbog problema sa izuzećem od vakcine, napustila je Australiju, a prethodno je ušla u zemlju i igrala na jednom turniru.

Ðokovićeva situacija je skrenula pažnju svjetske javnosti i na skromno zdanje hotela u Melburnu koji je do "slučaja Novak" bio najpoznatiji po azilantima koji su se žalili da im australijske imigracione vlasti daju ucrvljanu hranu za jelo.

Australijski sud odbio zahtjev tužilaštva da odloži suđenje
Australijski sud odbio je zahtjev federalnog tužilaštva da odloži suđenje Novaku Ðokoviću i tužilaštvu da još dva dodatna dana za pripremu.

Sudija Entoni Keli odbio je taj zahtjev, pa će sutra od 10.00 po lokalnom, odnosno večeras u ponoć po našem vremenu, saslušati Novaka Ðokovića i tim ministarke unutrašnjih poslova Karen Endrjuz, prenose australijski mediji.

Endrjuz je zatražila da se suđenje pomjeri za srijedu, ali je sudija Entoni Keli to odbio.
 
"Ako Tenis Australija odluči da može da radi šta hoće kako bi organizovala svoj događaj, ona će to učiniti. Ono što ja mogu je da obezbijedim da svaki dio ovog suda pomogne stranama u procesu da nađu najbolje moguće rješenje", rekao je Keli.

Izvor: Tanjug