KK UNSU: ANĐELA KNEŽEVIĆ JUNIORSKA VICEPRVAKINjA BIH - NEDIĆ BRONZANI U21 SENIOR :: Semberija INFO ::

 

KK UNSU: ANĐELA KNEŽEVIĆ JUNIORSKA VICEPRVAKINjA BIH - NEDIĆ BRONZANI U21 SENIOR


Proteklog vikenda u Bugojnu u organizaciji karate saveza Bosne i Hercegovine održano je Državno prvenstvo za kadete, juniore i mlađe seniore. Na prvenstvu je nastupilo 104 kluba sa 559 učesnika u muškoj i ženskoj konkurenciji među kojima i karatisti kk "UNSU".


 
U juniorskoj konkurenciji Anđela Knežević je nakon brilijantnih nastupa osvojila drugo mjesto što joj je donijelo titulu juniorske viceprvakinje Bosne i Hercegovine. Kneževićeva je i u finalnom meču bila uspješnija i vodila 1:0 do isteka vremena, međutim nakon isteka vremena izašla je iz borilišta, a sudije su nažalost procjenile da se to desilo prije isteka vremena pa je u tom smislu nepravedno sankcionisana i na taj način poražena. Bez obzira, prezadovoljni smo njenim nastupom uz žal da joj je ovim nekorektnim činom uskraćeno učešće na evropskom prvenstvu u finskoj.



Pored Kneževićeve dobar rezultat ostvario je i mlađi senior Saša Nedić u kategoriiji (84kg). Nedić je u polufinalu minimalnim rezultatom zaustavljen od predstavnika kk. Okinava iz Sarajeva nakon čega je u repasažnom meču stigao do bronzane medalje. Ovim rezultatom Nedić nije uspio odbraniti titulu Državnog prvaka, ali je osvajanjem trečeg mjesta zadržao kontinuitet posle jednogodišnje pauze u nastupima, tako da svi zajedno moramo biti zadovoljni njegovim nastupom.



Od ostalih naših predstavnika najviše se očekivalo od Uroša Radana, međutim on je posle odlična tri kola u meču za finale pri rezultatu 0:0 prema našoj procjeni opet sumnjivim sudijskim preglasavanjem zaustavljen u pohodu na najviši plasman. Iako je po svim sudijskim kriterijumima koji se vrednuju prilikom preglasavanja Radan bio bolji takmičar ostaje nejasna odluka sudijskog panela. 

Golijan Neven je u svom prvom nastupu na državnom prvenstvu u konkurenciji kadeta (+70kg) bio odličan plasiravši se u četvrtfinale i od njega u budućnosti tek očekujemo dobre rezultate. U konkurenciji mlađih seniora (-75kg) Aleksandar Ivković je pored vođstva zaustavljen već u prvom kolu bez šanse za repasaž. 



Kako god, nastupima naših predstavnika na ovogodišnjem državnom prvenstvu moramo biti zadovoljni, dok rezultatima ne baš s obzirom na sudisjki tretman prema našim takmičarima u ključnim mečevima za medalje. 

Upravni odbor kluba je sa našim trenerskim timom donio odluku da neće ulagati dalje prigovore niti optuživati bilo koga pojedinačno za odluke koje su sporne, već ćemo ovaj put vjerovati da iste nisu namjerne nego slučajne. Sve ovo napominjemo samo iz razloga što je kk. "UNSU" na ovom prvenstvu imao kvalitet da izbori najmanje dva, a možda i tri predstavnika na evropskom prvenstvu u Finskoj i da je zaista drastično oštećen. 

Ovom prilikom želimo poručiti, da ako želimo da nas zaista najbolji predstavljaju na zvaničnoj međunarodnoj sceni karate savez Republike Srpske zajedno sa karate savezom BiH i sudijskom komisijom BiH moraju povesti računa i uspostaviti sistem u kojem se ovakve i slične situacije neće dešavati nikome, u kojima će svaki klub i svaki takmičar imati korektan i jednak tretman. Po našem sudu, a sobzirom na kvalitet karatea u BiH slabi reprezentativni rezultati na zvaničnoj međunarodnoj sceni poslednjih godina su najbolji dokaz svemu ovome.
Ukoliko se ubuduće budu ponavljale slične situacije Uo kluba će biti prinuđen da javno imenuje sve one koji nas budu sprečavali u ostvarivanju naših ciljeva ali isto tako i da traži druga rješenja za svoje takmičare za izlazak na zvaničnu međunarodnu scenu.

Pres služba kk. "UNSU"