Ljubav prema džudu spojila Davida iz Drvara i Haruna iz Bihaća: Braća po kimonu ne znaju za granice :: Semberija INFO ::

 

Ljubav prema džudu spojila Davida iz Drvara i Haruna iz Bihaća: Braća po kimonu ne znaju za granice


Ljubav prema sportu spojila je Davida Balabana iz Drvara i Haruna Sadikovića iz Bihaća, dva šampiona u džudu, koji zajedno treniraju i spremaju se u pohod na nove titule, nazivajući sebe “braćom po kimonu” i brišući tako geografske, nacionalne i sve druge granice.

Za ova dva mladića iz Krajine džudo je način života, a prijateljstvo izgrađeno na iskrenosti, trudu i uzajamnom pomaganju ništa ne može poljuljati. Dok drugi mijenjaju istoriju, granice i jezike, Drvar i Bihać zahvaljujući njima grade most ljubavi, unapređuju sport i vjerujući u svoje snove vještine u džudu prenose na mlađe generacije. 

Višestruki prvak BiH i Republike Srpske, tridesetogodišnji David za “Glas Srpske” ističe da se ljubav prema sportu rodila u ranom djetinjstvu, a prvi put kimono je obukao sa šest godina. Na listi njegovih sportskih podviga je i balkanska seniorska medalja. Povreda leđa ispriječila se na putu ka nekim narednim ciljevima, ali upornošću i velikim trudom savladao je sve prepreke i vratio se na borilište.

- Ponovo sam počeo trenirati prije nešto više od pola godine. Spremam se za prvenstvo BiH, koje bi trebalo da bude održano u martu, a prva dvojica imaće priliku da učestvuju na Balkanskom prvenstvu, koje očekujemo na ljeto - ispričao je David, koji je u trenutku našeg razgovora bio na putu za Bihać. Ovaj mladić svake sedmice tri puta odlazi u grad na Uni da trenira sa prijateljem Harunom.

Iako je između njih pet godina razlike, obojica su u teškoj kategoriji, tako da su počesto bili i rivali na borilištu. Bez obzira na to koji bi pobijedio, na kraju su slavili obojica. Prvi put snage su odmjerili 2013. godine na Međunarodnom turniru u Kanjiži kada je pobijedio David, a samo 15 dana kasnije na borilištu ljutih rivala, na prvenstvu BiH, u finalnoj borbi slavio je Harun. Na pitanje ko je jači od njih dvojice David odgovara da je malo onih koji Harunu mogu stati na crtu.

- Moj drug i brat Harun je u velikoj prednosti. Karakteriše ga velika snaga i mislim da nema jačeg u BiH, a inače je među prva tri teškaša u svijetu po snazi, a ja sam možda tehnički potkovaniji. Svaki naš zajednički trening završavamo druženjem koje hrani dušu. Ne obaziremo se na vjersku, nacionalnu ili bilo koju drugu pripadnost, važno je samo da smo ljudi, kako mi kažemo, “braća po kimonu” - rekao je David, dodavši da trenirajući zajedno uče jedan od drugog.

Mladi Drvarčanin s ponosom ističe da je finese ovoga sporta naučio od legende džuda Slavka Obadova, višestrukog šampiona bivše Jugoslavije.

- Prve korake napravio sam još u osnovnoj školi u Banjaluci, a onda je džudo postao način života i velika ljubav. Trenirao sam u Novom Sadu kod legendarnog džudiste Obadova - kazao je David.

Dvadesetpetogodišnji Harun se, s druge strane, prvom titulom šampiona BiH okitio 2008. godine i od tada do danas izgubio je samo jedno prvenstvo na nivou zemlje. Nakon prve pobjede, uspjesi su se samo nizali. Bio je viceprvak svijeta u Majamiju, ponio je titulu univerzitetskog šampiona Evrope i mnoge druge. Godinu 2017. završio je kao deseti na svjetskoj rang-listi. U svojoj džudo karijeri do sada je deset puta bio šampion Balkana i 26 puta prvak BiH u svim uzrasnim kategorijama. Iako je u sportu dosegnuo zvijezde, Harun čvrsto stoji na zemlji, a za druga Davida ima samo riječi hvale.

- Pred nama je takmičenje na nivou BiH, a mene potom čekaju Evropsko i Svjetsko prvenstvo. Družimo se i treniramo zajedno. On dolazi u Bihać, ja idem u Drvar i, kako kaže jedna stara džudo poslovica, “uzajamno pomaganje, zajednički napredak” - rekao je Harun.

Dodao je da među njima dvojicom postoji povezanost kao da su rod najrođeniji.

- Koliko je David veliki čovjek i sportista najbolje potvrđuje činjenica da tri puta sedmično prevaljuje po 160 kilometara u oba pravca da bi sparingovao sa mnom u Bihaću i pomogao i meni da se spremim što bolje za nadolazeća takmičenja - kazao je Harun, naglasivši da jedan drugog ne gledaju kao rivale.

Nekoliko dana prije našeg razgovora Harun je diplomirao na Pedagoškom fakultetu u Bihaću, smjer za tjelesni odgoj i sport.

- Svim mladim ljudima u Krajini poručio bih da je najvažnije biti čovjek i da prošlost treba ostaviti iza i hrabro koračati ka budućnosti. Ponosan sam što imam prijatelje kakvi su David i njegov otac - poručio je Harun.

Škola

David Balaban nedavno je u Drvaru pokrenuo džudo školu koju pohađa oko 60 djece. Treninzi su besplatni, a sve u želji da djeca i omladina u ovoj zapadnokrajiškoj opštini krenu putem sporta i zdravog života. Da bi škola opstala, njemu i njegovoj sestri Dunji, koja mu pomaže na treninzima, neophodna je pomoć opštine, ali i sportskih saveza.

- Prve strunjače dobio sam na poklon od Haruna i njegovog oca, a tim gestom pokazalo se da se svaki uspjeh prijateljstvom gradi. Pitanje je da li bih uopšte i mogao početi da nije bilo njih jer i te strunjače mnogo koštaju - istakao je David.

Harun Sadiković je dodao da je rado od svojih 100 kvadrata strunjače 30 odvojio za Davidovu školu jer, dodaje, nikada se ne zna kada će njemu trebati Davidova pomoć.

​Glas Srpske