Gimnazijalka Jelena Tomić u svijetu šaha :: Semberija INFO ::

 

Gimnazijalka Jelena Tomić u svijetu šaha


Gimnazijalka Jelena Tomić, učenica trećeg razreda bijeljinske Gimnazije „Filip Višnjić“, već sada, nakon osam godina igranja šaha, ostaće zapisana u analima ove škole, u godini velikog stogodišnjeg jubileja, kao jedina olimpijka u ženskom šahu, koja je u 2018. godini učestvovala na Šahovskoj olimpijadi u Gruziji. Jelena je odlična učenica, a planira da nakon srednje škole studira neki strani jezik, njemački ili norveški.

Jelena je do sada osvojila petnaest medalja, devet zlatnih i šest srebrnih, na entitetskim i državnim takmičenjima u šahu u kadetskoj konkurenciji. Šah je počela aktivno igrati prije osam godina u Šahovskom klubu Dvorovi.



„Već nakon tri godine učenja i savladavanja ove drevne vještine počela sam nastupati na međunarodnim turnirima u Zenici, Travniku i drugim  gradovima. Učila sam od starijih i iskusnijih, a najviše od dvorovljanskog sveštenika Milana Ivanovića. Šah je za mene, osim toga što je zanimljiv sport, postao vremenom i  sastavni dio mog života. Meni je sada nezamislivo da dan provedem bez šahovske table i bez šahovskih figura. Kada jednom uđete u taj šahovski svijet, ne možete se odvojiti od toga. Malo je ljudi koji nakon nekoliko godina aktivnog igranja odustanu od šaha“.

Jelena kaže da dnevno najmanje oko sat vremena provede u analizi šahovskih partija i u igri, jer je to jedini način da bi se ostalo u formi.
„Najvažnije je ne ispadati iz forme, kao i u svakom drugom sportu. Kod nas, u šahu, važno je da sačuvamo i tu mentalnu kondiciju. Koristila sam puno šahovsku literaturu, a danas su nezaobilazni kompjuteri za učenje brojnih varijanti otvaranja u šahu. To je neizbježan vid treninga. Ukoliko dođete nespremni na takmičenje,  vaš talenat neće doći do izražaja“.

Mlada šahistkinja iz Dvorova kaže da su joj šahovski uzori  Nals Karsen, evropski prvak iz Norveške, dok sa ovih prostora izdvaja Zdenka Kožula, bivšeg evropskog prvaka, aktuelnog evropskog prvaka Ivana Šarića koji joj se po stilu igre najviše dopada.
„ U šahu najviše volim otvorenu igru, napadačku, koja počinje sa E 4, „španku“.  Kao crni, igram „skandinavku“. Više volim taktičke, nego strateške pozicije u šahu,  volim dinamičnu igru, napad, kombinacije izazova i prijetnji”.

Jelena planira da još tri godine nastupa na kadetskiom prvenstvima, a već u narednoj godini ulazi u omladinsku kategoriju. Namjerava da još dugo igra šah, što bi je moglo svrstati među najtrofejnije šahistkinje u Dvorovima i Bijeljini, svrstavajući je među velike FIDE majstore šaha, kao što su Jelena Korol Ivanović, olimpijska reprezentativka BiH, velemajstori Ana Benderać i Dalibor Stojanović…

 Riznica medalja

Za osamnaest godina postojanja Šahovskog kluba ,,Dvorovi” i Škole šaha ,,Velika rokada”,  članovi ovog kluba osvojili su 221 medalju na prvenstvima RS i BiH. Kroz klub je do sada prodefilovalo više od 200 mladih, osnovaca, srednjoškolaca, studenata, radnika. Za svoj uspjeh šahisti ovog kluba mogu zahvaliti svešteniku Milanu Ivanoviću, profesoru Radomiru Nikoliću i brojnim drugim šahovskim znalcima i entuzijastama.

Semberske novine/Lj.Ljubojević