Goran Lojo, selektor bh. košarkašica: Iz "balona" do Evrobasketa :: Semberija INFO ::

 

Goran Lojo, selektor bh. košarkašica: Iz "balona" do Evrobasketa


Фото - ФИБА
Na početku kvalifikacija napravili smo veliki korak ka plasmanu na Evropsko prvenstvo i sada držimo sve u svojim rukama, rekao je ovo za "Nezavisne" selektor ženske seniorske reprezentacije BiH Goran Lojo.

Spektakularna pobjeda nad Rusijom (70:69) te onda rutinski trijumf nad Švajcarskom (80:61) odškrinuli su vrata BiH da se nakon više od 20 godina plasira na Evrobasket 2021. Nakon što su u prošlim kvalifikacijama nesretno ostale bez Evropskog prvenstva samo zbog koš-razlike, ovaj put sjajnu generaciju, predvođenu Maricom Gajić, te od ovih kvalifikacija i sjajnom Amerikankom Džonkel Džons čini se da nema ko da zaustavi na putu prema Euru. Praktički ih još dvije pobjede dijele od sna.

"Nakon tih prošlih čudnih i nesretnih kvalifikacija, na početku ovih smo napravili veliki posao već u prvom prozoru, posebno nakon pobjede u gostima nad Rusijom. Sada sa velikim optimizmom čekamo novembar i nastavak našeg puta ka plasmanu na Evrobasket", ističe selektor "zmajica", koje su trenutno vodeće u Grupi C.

Nastavak kvalifikacija razlikovaće se u odnosu na prethodne. Zbog virusa korona FIBA je odlučila da će se kvalifikacije, kako u muškoj, tako i u ženskoj konkurenciji, igrati u "balonima" (novembar-februar). Ono što je bitno jeste da je FIBA naglasila da će prednost kandidature za domaćina imati države koje bi trebalo da odigraju dvije utakmice kod kuće u predstojećim prozorima, a to je u ovom slučaju BiH, koja bi u novembru trebalo da dočeka Estoniju, odnosno Rusiju. Iz Košarkaškog saveza BiH najavili su da će aplicirati da budu domaćini drugog prozora kvalifikacija (muškarci i žene).

"Nadam se da će FIBA ispoštovati ono što je najavila i da ćemo biti domaćini u tzv. balonu. Istina, zavisiće dosta od toga kakva je epidemiološka situaciji, a u ovom trenutku u našoj zemlji je dosta bolja situacija nego što je u Rusiji. Iskreno, volio bih da se igra u BiH, jednostavno, djevojkama to mnogo znači, bez obzira na publiku. Smatram da bismo bili oštećeni ukoliko odluka bude drugačija", naglasio je Lojo.

Selektor "zmajica" pomno je pratio ovogodišnji prelazni rok. Gotovo sve reprezentativke su izabrale klubove u kojima će nastupati naredne sezone, tako da će biti spreme za nadolazeće kvalifikacije.

 "Pratio sam, sve znam. Sezona u 90 odsto liga još nije ni počela, ali najbitnije je da su se djevojke snašle i pronašle angažman. Nije bilo lako zbog virusa korona, neke su ostale i u BiH, ali sve u svemu sam zadovoljan i jedva čekam da se okupimo", poručuje kormilar bh. selekcije.

Inače, Lojo više od godinu i po dana sa velikim uspjehom radi u Njemačkoj. Trener je ekipe koja se takmiči u njemačkoj eliti Filipo Basket Getingen, koju je pretprošle sezone spasio od ispadanja te izborio plasman u top osam, baš kao i prošle sezone, koja je prekinuta usljed virusa korona.

 "Generalno sam zadovoljan, kako rezultatima, tako i uslovima. Kompletirao sam ekipu za novu sezonu, koja starta 17. oktobara. To je tim koji ima ambicije kao i prošle sezone u kojoj smo takođe osigurali plej-of. Naravno, prilagođavamo se situaciji sa kovidom, ovdje je situacija takva da je u jednom dijelu Njemačke trenutno dozvoljeno 360 gledalaca po nekakvim standardima, dok je u drugim dijelovima manje publike, a negdje je nema nikako. Svi se nadamo kako će se ovo sve uskoro završiti da počnemo raditi u normalnim okolnostima", zaključio je Lojo.

​Nezavisne novine