Specijalističko-zdravstveni centar S+Mediko: Imaju serološke testove na antitijela :: Semberija INFO ::

 

Specijalističko-zdravstveni centar S+Mediko: Imaju serološke testove na antitijela


Prema posljednjim objavljenim informacijama, građani Bosne i Hercegovine u Crnu Goru i Sloveniju više ne mogu ući bez obaveznog 14-dnevnog karantina ili negativnog PCR ili serološkog testa na KOVID-19. Zbog toga sve veći broj ljudi se odlučuje za serološki test ili ELISA test kada se odluče za putovanje.

U Specijalističko – zdravstvenom centru „S + Mediko“ (S+Medico) imaju dovoljno seroloških testova na antitijela „ELISA” IgM i IGG“ na Kovid - 19, rekli su nam u ovoj zdravstvenoj ustanovi. 

 Sa ovim testovima može se putovati u Crnu Goru i Srbiju. Naravno, svi oni koji žele da putuju u inostranstvo, u dogovoru sa svojim poslodavcima, ukoliko je riječ o poslovnim putovanjima, odnosno ukoliko je riječ o turističkim putovanjima, treba da provjere šta to granični službenici traže prilikom ulaska u neku zemlju, kažu u „S + Mediko, ističući da  cijena jednog serološkog testa na antitijela, takozvanog „brzog testa“ 35 KM.

Danijel Pendić, menadžer prodaje u “S Mediko” kaže da ovaj test pokazuje prisustvo antitijela – IgM ili IgG. 
“Ako test pokaže da su IgG antitijela pozitivna, to znači da je osoba bila u kontaktu sa zarazom i da je preboljela sa ili bez simptoma.

IgM antitijela rastu sedam dana nakon početka simptoma i aktivna su još sedam do 15 dana a onda polako padaju. Ukoliko nalaz pokaže da su IgM tijela pozitivna, to zanči da osoba ima trenutnu infekciju virusom KOVID 19.
Postoje i drugi serološki testovi koje  rade druge ustanove, no oni ne pokazuju oba parametra IgG i IgM, nego zbirni rezultat oba parametra što može dovesti do nejasnoće, da li osoba ima infekciju ili je preležala infekciju, a ti nalazi nisu priznati na granicama ukoliko negdje putujete.

Osobama koje imaju pozitivan nalaz na IgG antitijela, a negativan na IgM antitijela, i žele da putuju u Crnu Goru, na nalazu se dodaje komentar, da pacijent ima stečeni imunitet na korona virus i da nije zaražen”, pojašnjava menadžer prodaje u “S Mediko” Danijel Pendić.

Semberija info - Lj.Ljubojević