FOND ZDRAVSTVENOG OSIGURANjA RS: Osiguranici sa mjerom izolacije imaju pravo na bolovanje :: Semberija INFO ::

 

FOND ZDRAVSTVENOG OSIGURANjA RS: Osiguranici sa mjerom izolacije imaju pravo na bolovanje


Osiguranicima Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, kojima su rješenjem propisane mjere izolacije, imaju pravo na bolovanje, potvrđeno je portalu “Semberija info” u FZO RS. 

U FZO pojašnjavaju da je, prema Pravilniku o ostvarivanju prava na naknadu plate za vrijeme privremene spriječenosti za rad, predviđena  mogućnost bolovanja zbog sprovođenja propisanih mjera obavezne izolacije kao kliconoše ili pojava zarazne bolesti u njegovoj okolini.

Portparol FZO RS Darija Filipović Ostojić napominje da naknadu plata za bolovanja do 30 dana finansira poslodavac, a da za bolovanja duže od 30 dana naknadu plate poslodavcima refundira FZO RS.

“Inače, Fond za bolovanja duža od 30 dana poslodavcima refundira neto platu u iznosu od 70 odsto, osim za posebne slučajeve, poput zaraznih bolesti i slično, kada poslodavcima refundira neto platu u iznosu od 90 odsto, kaže Filipović Ostojić. 

Prema njenim riječima, Pravilnikom je definisano da, ukoliko je nesposobnost za rad prouzrokovana izolovanošću kao kliconoše ili pojave zarazne bolesti u njegovoj okolini, Fond poslodavcima za bolovanja koja su duža od 30 dana refundira neto platu u iznosu od 90 odsto. 
 
“Pravilnikom je regulisano da poslodavac za bolovanja do 30 dana isplaćuje platu u iznosu od 70 do 90 odsto, u skladu sa opštim aktima poslodavaca," kaže Filipović Ostojić

​Semberija info - Z. Kusmuk