Javna ustanova Vode Srpske: Stanje vodostaja u Republici Srpskoj 21. maja 2023. :: Semberija INFO ::

 

Javna ustanova Vode Srpske: Stanje vodostaja u Republici Srpskoj 21. maja 2023.U nedjelju 21. maja, ujutro u 9:00 časova zabilježeno je dalje opadanje vodostaja svih glavnih vodotoka u Republici Srpskoj (Una, Sana, Vrbas, Bosna, Drina, Trebišnjica, sa pritokama) osim rijeke Save koja je i dalje u blagom porastu zbog protoka povišenog vodenog talasa.

Na vodomjernoj stanici u Gradišci izmjeren je vodostaj rijeke Save od 737 cm, čime je premašena kota vanredne odbrane od poplava (730 cm).

Prema rješenjima Javne ustanove „Vode Srpske“, trenutno su na snazi mjere vanredne odbrane od poplava za poplavno područje Dubičke ravni (sektori I, II, III i IV) i poplavno područje Lijevče polja i Srbačko-nožičke ravni (sektori V i VI).

Na vodomjernoj stanici u Novom Gradu zabilježeno je dalje osjetno opadanje rijeke Une sa visinom vodostaja od 326 cm, u odnosu na jučerašnje mjerenje u 9:00 časova (389 cm).

Na vodomjernoj stanici u Prijedoru zabilježeno je dalje osjetno opadanje rijeke Sane sa visinom vodostaja od 249 cm, u odnosu na jučerašnje mjerenje u 9:00 časova (297 cm).


Javna ustanova Vode Srpske