OPREZ: NE POSTOJI BEZOPASNA PIROTEHNIKA :: Semberija INFO ::

 

OPREZ: NE POSTOJI BEZOPASNA PIROTEHNIKA


U prostorijama Policijske uprave Bijeljina Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske danas je održana redovna konferencija za novinare na kojoj su nadležni predstavili rezultate rada pripadnika Ministarstva ostvarene tokom novembra 2022. godine. Opšte stanje bezbjednosti na području PU Bijeljina u analiziranom periodu ocjenjeno je kao zadovoljavajuće.

Načelnik Policijske uprave Bijeljina Stjepan Terzić upoznao je javnost da su tokom analiziranog perioda evidentirana 82 krivična dijela za koja su nadležnim tužilaštvima podnesena 64 izvještaja protiv 79 lica. Od 82 krivičnih djela, sa preko 80% slučajeva dominiraju krivična djela opšteg kriminaliteta. U skoro 88% slučajeva pripadnici PU Bijeljina rasvijetlili su evidentirana krivična djela. Evidentirano je takođe, 39 slučajeva narušavanja javnog reda i mira i 77 saobraćajnih nezgoda. Od tog broja dvije nezgode su bile sa smrtnim ishodom (vozač i suvozač), dvije sa teško i 15 sa lakše  povrijeđenim licima.  Najčešći uzrok saobraćajnih nezgoda je nepropisna brzina kretanja vozilom, neodržavanje propisnog odstojanja između učesnika u saobraćaju i upravljanje vozilom u alkoholisanom stanju. U analiziranom periodu, evidentirano je 1388 prekršaja u saobraćaju, a 94 vozača su isključeni iz saobraćaja od čega 89 njih zbog utvrđene prekomjerne količine alkohola u krvi.

Tokom novembra, na području koje pokriva Policijska uprava Bijeljina, nije zatečeno ni jedno lice afroazijskog porijekla za razliku od istog perioda prošle godine kada ih je evidentirano 67.

- Policijska uprava Bijeljina u toku novogodišnjih i božićnih praznika pojačaće prisustvo policijskih službenika na terenu, sve u cilju podizanja stepena bezbjednosti građana i njihove imovine na viši nivo. Iskoristio bih priliku i apelovao na naše građane da se prilikom obilježavanja predstojećih novogodišnjih i božićnih praznika suzdrže od upravljanja motornim vozilima pod dejstvom alkohola, od nezakonite upotrebe vatrenog oružja i upotrebe pirotehničkih sredstava kako bismo svi zajedno dali skroman doprinos da praznici pred nama proteknu na miran i dostojanstven način. Posebno bih apelovao na roditelje da upoznaju djecu sa mogućim posljedicama nestručne upotrebe pirotehničkih sredstava, da petarde nisu igračke i da ne postoji bezopasna pirotehnika“, rekao je Stjepan Terzić, načelnik PU Bijeljina, zaželivši u ime PU Bijeljina svim građanima sretne predstojeće novogodišnje i božićne praznike.


Semberija info - I. Gutić