SKUPLjA I REGISTRACIJA VOZILA; OSIGURAVAJUĆE KUĆE DIŽU CIJENE POLISA OSIGURANjA :: Semberija INFO ::

 

SKUPLjA I REGISTRACIJA VOZILA; OSIGURAVAJUĆE KUĆE DIŽU CIJENE POLISA OSIGURANjA


Vozači će od naredne godine za registraciju vozila morati da izdvoje više novca

Razlog za ovo poskupljenje su sve veće cijene od rezervnih dijelova, do usluga majstora, ali i malje dobit društava za osiguranje.

U Republici Srpskoj u prvom polugodištu 2022. godine dobit je pala za 23,5 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Glavni razlog zbog čega su pojedine osiguravajuće kuće poslovale u minusu je rast šteta koje su u ovoj godini povećane za 30 odsto.

Od sljedeće godine, vozači bi za osam do deset odsto više mogli plaćati polisu osiguranja od autoodgovornosti. S obzirom na to, da polisa za ovaj vid osiguranja čini pola troškova za registraciju vozila i ona će poskupjeti. Iz osiguravajućih kuća kao razlog za poskupljenje navode i veće cijena rezervnih dijelova.

Bojan Popović, predsjednik Udruženja društva osiguravajućih kuća Republike Srpske, rekao je da novac koji njihovi osiguranici plate neće biti dovoljan kroz godinu dana kada stižu štete od autoodgovornosti, te bi se rastom cijena pokrile sve štete nastale u ovom periodu.
Koliko bi iznosilo u novcu, zavisi od polise, jer na nju utiču faktori poput starosti i snage vozila. Vozačima su i sadašnje cijene prilično visoke, pa kažu da je došlo vrijeme da će mnogi prestati da voze.
Iz Agencije za osiguranje Republike Srpske, koja po zakonu donosi cjenovnik, kažu da više faktora utiče da li će biti prihvaćen prijedlog osiguravajućih kuća.

- Pri čemu se, pored postojećih podataka, analiziraju makroekonomske i druge pretpostavke koje mogu imati značajan uticaj na buduće kretanje trendova odštetnih zahtjeva i troškova poslovanja u ovoj vrsti osiguranja - navode iz ove agencije.
Ističu još jedan od razlog - pad dobiti osiguravajućih društava koja je u ovoj godini manja za 23,5 odsto.

- U mom društvu u prošloj godini isplaćeno je oko 10 miliona KM šteta osiguranja. Ove godine će to biti preko 13 miliona KM, a iz toga se može vidjeti da je rast šteta zaista enorman - rekao je Popović.
Prema novom pravilniku za tehnički pregled, ako se kod vozila uoče i najmanje nepravilnosti, automobil može biti ocijenjen kao neispravan.

Tanja Predojević, voditelj tehničkog pregleda u Dunav osiguranju, rekla je da prije nego što vozilo dođe na liniju tehničkog pregleda obuhvata vizuelni pregled, broj šasije, registracijsku oznaku, boju vozila i moguća oštećenja.
Ako je od isteka potvrde o registraciji prošlo trideset dana, vozači u Republici Srpskoj kaznu plaćaju 400 KM i dobijaju dva kaznena boda.
 
RTRS