METEOROLOZI OBJAVILI KAKVA NAS JESEN ČEKA :: Semberija INFO ::

 

METEOROLOZI OBJAVILI KAKVA NAS JESEN ČEKA


Foto: Ilustracija
SARAJEVO - Jesen je nastupila noćas, tri sata poslije ponoći po srednjoevropskom vremenu, a trajaće do 21. decembra kada počinje zima.
 
Meteorolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda Bakir Krajinović navodi da za klimatologe jesen počinje 1. septembra, te da vremenske prilike, odnosno temperaturni i padavinski režim uveliko liče na pravu jesen na našim prostorima.
 
"Dosta hladna jutra i česta kiša uz pojavu magle, odlike su vremenskih prilika tokom ovog godišnjeg doba u našim krajevima, a proteklih nekoliko dana upravo su te vremenske prilike bile prisutne širom BiH", kazao je Krajinović.-
 
Prema njegovim riječima, što se tiče sezonske prognoze, jesen 2022. godine u BiH očekuje se sa nešto višim vrijednostima temperatura vazduha u odnosu na uobičajene vrijednosti, a u pogledu padavina prognozira se nešto manja količina od tih referentnih vrijednosti.
 
"Toplija i sušnija jesen je nastavak trenda iz sezone u sezonu ove godine gdje smo imali dosta toplije sezone sa nešto manjim količinama padavina i takvu jesen očekujemo do kraja klimatološke jeseni", kazao je Krajinović.
 
Istakao je i da prve snježne padavine u BiH nisu ništa neuobičajeno tokom septembra.
 
"Treba pomenuti da je na našoj najvišoj meteorološkoj stanici na vrhu planine Bjelašnici snijeg registriran tokom svih 12 mjeseci, a u septembru apsolutni rekord za visinu snježnog pokrivača je 28 cm izmjeren septembra 1964. godine. Pored ove meteorološke stanice još je registriran snježni pokrivač na meteorološkoj stanici Ivan-sedlo 1978. godine kada je izmjereno 12 cm snježnog pokrivača. Tako da ove pahulje koje smo imali tokom proteklog vikenda nisu ništa neubičajeno za naše prostore i mjesec septembar kao i ostali jesenji mjeseci mogu biti dosta snježni na našim prostorima", naveo je Krajinović.
 
Dodao je da i u pogledu temperatura vazduha, ovo što je bilo tokom proteklih par dana, nekoliko minusa na vrhu Bjelašnice, nije takođe ništa neuobičajeno, ali je daleko od rekordih minusa.
 
"Apsolutni minimum na Bjelašnici minus 10,6 stepeni izmjeren je 1906. godine 28. septembra, a na većini meteoroloških stanica u našoj mreži apsolutne minimalne vrijednosti su dosta ispod nule. U Sarajevu je minus 2,2 stepena izmjereno 28. septembra 1970. godine", kazao je meteorolog.

(Nezavisne)