Policijska uprava Bijeljina: Rezultati rada za jul 2022. godine :: Semberija INFO ::

 

Policijska uprava Bijeljina: Rezultati rada za jul 2022. godine


U prostorijama Policijske uprave Bijeljina danas je održana konferencija, sa ciljem da se javnost upozna sa rezultatima rada policijskih službenika u julu 2022. godine. Analizirajući sve činjenice i rezultate rada, stanje bezbjednosti na području Policijske uprave Bijeljina je zadovoljavajuće, rečeno je na konferenciji.

Stjepan Terzić, načelnik Policijske uprave Bijeljina rekao je da je PU Bijeljina u izvještajnom priodu nadležnim tužilaštvima podnijela 66 izvještaja, zbog osnovane sumnje da je počinjeno 70 krivičnih djela.

- Od ukupnog boja evidentiranih krivičnih djela, rasvijetljena su 63, koeficijent ukupne rasvjetljenosti je oko 90%, a koeficijent rasvjetljenosti krivičnih djela po nepoznatom izvršiocu iznosi oko 71 %. Od ukupnog broja evidentiranih djela, 57  su iz oblasti opšteg kriminaliteta, tri iz oblasti zloupotrebe opojnih droga, pet iz oblasti privrednog kriminaliteta, te pet iz oblasti bezbjednosti saobraćaja. Tokom jula evidentirano je 50 slučajeva narušavanja javnog reda i mira, četiri migranta, te 108 saobraćajnih nezgoda“, kazao je Terzić.

Načelnik Terzić je dodao da će se do kraja tekućeg mjeseca provoditi aktivnosti pojačane kontrole učesnika u saobraćaju, ali da će se sa početkom nove školske godine pojačati prisustvo policijskih službenika u blizini škola, s ciljem podizanja nivoa bezbjednosti učenika. Takođe, u narednom periodu planski će pristupiti realizaciji niza aktivnosti na bezbjednom održavanje predstojećih Opštih izbora u BiH.

Srđan Gajić, načelnik sektora kriminalističke policije, rekao je da su u toku jula policijski službenici podnijelisu nadležnim tužilaštvima 66 izvještaja protiv 69 lica, a koja su počinila 70 krivičnih djela.

- Od ukupnog broja lica 62 su muškog pola, a sedam ženskog pola. Evidentirano je 15 povratnika u izvršenju krivičnih djela i zabilježen jedan maloljetnik u izvršenju krivičnog djela. Broj krivičnih djela, za period prošle godine povećan je za 4,5 %. Iz opšteg kriminaliteta evidentirano je 55 krivičnih djela, 18 slučajeva opojnih droga, a od toga tri krivična djela. Pet krivičnih djela evidentirano je iz oblasti privrednog kriminaliteta, a radi se o krivičnim djelima zloupotreba službenog položaja, pronevjera i obmana pri dobijanju kredita i drugih pogodnosti. Materijalna šteta pričinjena ovim krivičnim djelima je oko 100.000 KM, a protiv pravna imovinska korist nešto više od 130.000 KM. Takođe, otkrivena su i dva krivična djela iz oblasti visokotehnološkog kriminaliteta, a radi se o krivičnom djelu iskorištavanje djece za pornografiju i krivičnom djelu ucjene“, kazao je Srđan Gajić.

Igor Kapikul, načelnik Sektora policije, kazao je da je na području PU Bijeljina u julu evidentirano ukupno 50 slučajeva narušavanja javnog reda i mira, 71 prekršaj protiv javnog reda i mira, te evidentirana 62 izvršioca.

- Od ukupnog broja, 11 lica su povratnici u činjenju prekršaja. Najveći broj prekršaja se odnosi na otvorene prostore. Gledajući polnu strukturu, najveći broj izvršilaca su muškog pola njih 51, dok se žene pojavljuju u 11 slučajeva. U toku ovog mjeseca  evidentirana su četiri lica afro – azijskog porijekla, a sva lica su muškog pola i nijedno od njih nije imalo nikakvu dokumentaciju za identifikaciju“, kazao je Kapikul.

Radenko Knežević, inspektor za bezbjednost saobraćaja rekao je da je u toku julu evidentirano ukupno 108 saobraćajnih nezgoda.

- Od ukupnog broja saobraćajnih nezgoda, tri nezgode su sa poginulim licima u kojima su četiri lica smrtno stradala, šest nezgoda sa teškim tjelesnim povredama u kojima je šest lica zadobilo teže tjelesne povrede, dok je 28 saobraćajnih nezgoda registrovano sa lakim tjelesnim povredama. U ovom periodu, dogodila se i 71 saobraćajna nezgoda sa materijalnom štetom. Najugroženije kategorije u saobraćajnim nezgodama sa težim i smrtnim povredama su vozači „dvotočkaša“.  Vozači pod dejstvom alkohola su prouzrokovali 14 saobraćajnih nezgoda. Takođe, evidentirano je 3486 prekršaja iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, a iz saobraćaja isključen je 361 vozač, od čega 305 zbog vožnje u alkoholisanom stanju“, rekao je Knežević i ovom prilikom apelovao na sve vozače da u zonama škola i na trasama kretanja djece povećaju pažnju, te da brzinu prilagode novonastaloj situaciji u saobraćaju, s obzirom da se bliži početak nove školske godine.
 

Semberija info - S. Jovanović