Policijska uprava Bijeljina: Rezulati rada za prvih šest mjeseci 2022. godine :: Semberija INFO ::

 

Policijska uprava Bijeljina: Rezulati rada za prvih šest mjeseci 2022. godine


U prostorijama Policijske uprave Bijeljina danas je održana konferencija, sa ciljem da se javnost upozna sa rezultatima rada za prvih šest mjeseci 2022. godine za područje koje operativno pokriva Policijska uprava Bijeljina.

Analizirajući stanje bezbjednosti na poručju PU Bijeljine za prvih šest mjeseci ove godine, Stjepan Terzić, načelnik Policijske uprave Bijeljina, rekao je da se ono može ocijeniti kao zadovoljavajuće.
- U prvoj polovini 2022. godine, ukupno je evidentirano 395 krivičnih djela, a koeficijent rasvjetljenosti iznosi 86%, a nadležnim tužilaštvima podnesen je 341 izvještaj protiv 356 lica, zbog postojanja osnovane  sumnje da su izvršila 395 krivičnih djela. Najveći broj krivičnih djela je iz oblasti opšteg kriminaliteta oko 82%, a privrednog 11 odsto. U oblasti opšteg kriminaliteta otkrivena su 42 krivična djela, a materijalna šteta koja je nastala izvršenjem ovih krivičnih djela iznosi oko 3.700.000 KM, a stečena protiv pravna imovinska korist oko 2.900.000 KM. Takođe, u proteklom periodu evidentirano je i 99 slučajeva u vezi sa zloupotrebom opojnih droga“, kazao je Terzić i posebno izdvojio operativnu akciju kodnog imena „Neon“, koja je bila realizovana u martu, sa ciljem sprečavanja krivičnih djela iz oblasti zloupotrebe opojnih droga u kojoj je protiv osam lica podnesen izvještaj nedležnom tužilaštvu.

On je dodao da zajedno sa lokalnim zajednicama u cilju unapređenja bezbjednosti građana i njihove imovine realizuju projekat uspostavljanja video nadzora javnih površina.
- Do sada je na području grada Bijeljina završena prva faza projekta u okviru koje je instalirano 135 kamera na 57 lokacija, među kojima je 16 analitičkih. Za drugu fazu PU Bijeljina je sačinila elaborat i dostavila Gradu Bijeljina, a istim je predviđena instalacija još 116 kamera na 54 lokacije, među kojima je i 12 analitičkih. Sa opštinama Pelagićevo, Lopare, Donji Žabar i Šamac smo u fazi završetka elaborata, dok je opština Ugljevik podnijela pismo namjere za uspostavljanje sistema video nadzora javnih površina“, istakao je Terzić.

Saša Milanović, načelnik Odjeljenja za opšti kriminalitet, rekao je da je po strukuri izvršenih krivičnih djela u prvih šest mjeseci najviše je izvršeno iz oblasti opšteg kriminaliteta, 323 krivična djela.
-Od 323 djela  opšteg kriminaliteta podnesena su 292 izvještaja i prijavljeno je 287 lica. U strukturi opšteg kriminaliteta iz oblasti imovine, izvršeno je 150 krivičnih djela, a podneseno je 137 izvještaja protiv 127 lica“, rekao je Milanović.

Igror Kapikul, načelnik Sektora policije PU Bijeljina, kazao je da kada je u pitanju stanje javnog reda i mira na području koje pokriva PU Bijeljina u prethodnih šest mjeseci zabilježeno smanjenje u statističkim pokazateljima za oko 20%.
- Ukupno je evidentiran 201 slučaj narušavanja javnog reda i mira, a 291 prekršaj protiv javnog reda i mira i 259 izvršioca. Od ukupnog broja izvršioca, 52 lica se pojavljuju kao povratnici u izvršenju prekršaja. Za počinjene prekršaje policijski službenici podnijeli su 40 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i izdali 207 prekršajnih naloga. Evidentiran je jedan slučaj narušavanja JRM  u kojem je učestvovalo pet i više lica, a najveći broj izvršen je od strane jednog lica u 161 slučaj, a od dva do četiri lica zabilježeno je u 39 slučajeva. Po polnoj strukturi najveći broj izvršioca je muškog pola, njih 229, te 30 ženskog pola“, reko je Kapikul i dodao da je u proteklih šest mjeseci evidentirano i kontrolisano 38 lica afro – azijskog porijekla, od kojih je 36 lica muškog pola i dva ženskog, najveći broj lica, odnosno 10 je iz Avganistana, a ostali su iz drugih država Bliskog istoka.

​Radenko Knežević, inspektor za bezbjednost saobraćaja, rekao je da je stanje  bezbjednosti saobraćaja na području PU Bijeljina u odnosu na isti period protekle godine je povoljniji i ocjenjen kao zadovoljavajuće.
- U prvih šest mjeseci evidentirane su 563 saobraćajne nezgode.  Sa nastradalim licima registoravano je ukupno 110 nezgoda, sa poginulim licima tri, te sa tešim tjelesnim povredama 30 saobraćajnih nezgoda, a sa lakšim 77. Takođe, evidentirane su 453 nezgode sa materijalnom štetom u kojima su četiri lica zadobila smrtne povrede, 34 lica teže, a 119 lakše tjelesne povrede“, rekao je Knežević i dodao da su dvije nezgode sa poginulim licima registrovane  na području Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja, a na području PS Ugljevik jedna.
 
 
Semberija info