U toku akcija "Ira": SIPA i MUP RS pretresaju 28 lokacija širom BiH :: Semberija INFO ::

 

U toku akcija "Ira": SIPA i MUP RS pretresaju 28 lokacija širom BiH


BANjALUKA - Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske su jutros započeli veliku akciju naziva "Ira" širom Bosne i Hercegovine, usmjerenu na razbijanje organizovane kriminalne grupe.


Akcija pretresa i hapšenja je rano jutros započela u nekoliko gradova u Bosni i Hercegovini, a po naredbi Tužilaštva BiH. Pripadnici SIPA i MUP RS obavljaju pretrese na ukupno 28 lokacija, u Sarajevu, Palama, Bijeljini i Brčkom. Međutim, moguće je i proširenje akcije.

Pretresi se obavljaju zbog sumnje na krivična djela organizovani kriminal, neovlašten promet drogama, oružjem i vojnom opremom te pranje novca iz Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine te zbog krivičnih djela primanje mita u obavljanju privredne djelatnosti, odavanje službene tajne i tjelesne povrede iz Krivičnog zakona Republike Srpske.

Kako je potvrdila portparol SIPA Jelena Miovčić, u toku su pretresi stambenih prostorija više fizičkih lica, a tokom dana se očekuju i hapšenja, prenosi klix.

Glas Srpske