SUZBIJANjE GOVORA MRŽNjE KROZ OSNAŽIVANjE MLADIH :: Semberija INFO ::

 

SUZBIJANjE GOVORA MRŽNjE KROZ OSNAŽIVANjE MLADIH


Inicijativa mladih za ljudska prava u BiH organizuje Prezentaciju priručnika medijske psimenosti danas održati u četvrtak, 16. decembra, u Omladinskom klubu u Bijeljini.
 
Priručnik medijske pismenosti dio je projekntih aktivnosti u sklopu projekta ,,Suzbijanje govora mržnje kroz osnaživanje mladih” kojeg  provode partnerske organizacije Inicijativa mladih za ljudska prava u BiH i Global Analitike.

-Priručnik je namijenjen profesorima, nastavnicima, edukatorima i aktivistima kao pomoćno sredstvo u podučavanju mladih u područjima medijskog prava, slobode govora, te medijske pismenosti u cjelini (društvene mreže, mediji, lažne vijesti, dezinformacije). Takođe, obrađuje izuzetno aktuelne i bitne teme naročito kada se govori o informisanju mladih o ponašanju na društvenim mrežama.
 
Projekt ,,Suzbijanje govora mržnje kroz osnaživanje mladih” finansiralo  je Ministarstvo inostranih poslova Kraljevine Holandije u BiH kao dio Društvene transformacije programa.
 
 U sklopu projekta radi se na edukaciji mladih ljudi i javnosti o osnovama medijske pismenost. S obzirom na brzinu razvoja medija naročito u onlajn segmentu, cilj je kroz projekt pokrenuti širu diskusiju u javnom prostoru o ovom pitanju kako bi se jasnije upoznala i regulisala ova oblast što može biti od naročitog značaja za novinare i bh javnost, preciziraju organizatori.

Semberija info