SIPA preuzela istragu o ubistvu policajaca u Sarajevu :: Semberija INFO ::

 

SIPA preuzela istragu o ubistvu policajaca u Sarajevu


SARAJEVO - Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) nastavlja dalju istragu u predmetu koji se odnosi na zločin od prije više od tri godine, kada je grupa auto-mafijaša tokom pokušaja krađe golfa 6 ubila sarajevske policajce Adisa Šehovića (43) i Davora Vujinovića (46).

"Iako SIPA od samog ubistva policajaca MUP-a KS preduzima radnje u predmetu, naredbom Tužilaštva Kantona Sarajevo (KS) od 12. novembra naloženo je SIPA da nastavi dalje istražne aktivnosti u cilju otkrivanja saizvršilaca ubistva i prikupljanja dokaza", potvrdili su danas iz Tužilaštva KS.

Samo dan ranije iz ovog tužilaštva su naveli da je, na njihov prijedlog, Kantonalni sud u Sarajevu odredio pritvor Aleksandru Macanu iz Pala, osumnjičenom za ovo dvostruko ubistvo.

Macan je, međutim, u bjekstvu, a postoje i nezvanične, nepotvrđene tvrdnje, prema kojima je on pobjegao u Španiju.

"Na prijedlog Kantonalnog tužilaštva KS izdata je i naredba za raspisivanje međunarodne potjernice za njim", naveli su iz ovog tužilaštva.

Pojedini sarajevski mediji juče su objavili da je SIPA preuzela istragu ovog zločina nakon što je "puklo" na relaciji MUP Kanton Sarajevo - Tužilaštvo KS.

Spekuliše se i da su zategnuti odnosi u ovom predmetu između kantonalne policije i Tužilaštva kulminirali nedavnom konferencijom za medije komesara sarajevske policije Nusreta Selimovića, koji je otkrio neke detalje iz istrage.

Uslijedilo je saopštenje Tužilaštva, koje je zamolilo sve da se suzdrže od otkrivanja pojedinosti s obzirom na to da je istraga u toku.

Podsjetimo, prošle sedmice je MUP KS dostavio dopunu izvještaja o osobama za koje se sumnja da stoje iza ovog zločina, kao i njihovim pomagačima, a prema dostupnim saznanjima, radi se o Macanu i još najmanje pet osoba.

Od zločina, koji je zgrozio BiH i region, prošle su više od tri godine, a javnost se isto toliko pita kada će hladnokrvni napadači sjesti na optuženičku klupu.

Šehović i Vujinović su 26. oktobra 2018. godine u patroli zatekli nekoliko osoba koje su pokušale da ukradu vozilo u Geteovoj ulici. Radili su ono što su najbolje znali: krenuli su da zaustave lopove, a oni su im uzvratili vatrom.

Izrešetani su iz automatske puške i ostali su da leže na zemlji, dok su se ubice odvezle u nepoznatom pravcu.


Nezavisne novine