NAJAVA: PREDSTAVLJANJE REZULTATA ISTRAŽIVANJA O IZGRADNJI POVJERENJA I POMIRENJA U BOSNI I HERCEGOVINI :: Semberija INFO ::

 

NAJAVA: PREDSTAVLJANJE REZULTATA ISTRAŽIVANJA O IZGRADNJI POVJERENJA I POMIRENJA U BOSNI I HERCEGOVINI


Istraživački tim Univerziteta u Edinburghu i Centra za empirijska istraživanja religije
 
PREDSTAVLJANJE REZULTATA ISTRAŽIVANJA O
IZGRADNJI POVJERENJA I POMIRENJA U BOSNI I HERCEGOVINI 
 
U ponedjeljak  6. septembra 2021. u Velikoj sali  Grada Bijeljina, sa početkom u 12 sati biće održana pres konferencija na kojoj će prvi put u Bosni i Hercegovini biti predstavljeni cjelokupni rezultati istraživanja i publikacije koje su nastale na temelju rezultata sedmogodišnjeg projekta u Bosni i Hercegovini, o procesu pomirenja i izgradnji povjerenja među građanima i narodima Bosne i Hercegovine.
 
Monografije, izvještaji i karte gradova sadrže zbirne rezultate anketnog istraživanja na uzorku od ukupno 3,520 ispitanika iz populacije građana i analize 77 intervjua vodećih društvenih ličnosti u 13 gradova Bosne i Hercegovine.

Istraživački tim donio je odluku da upravo Bijeljina bude na simboličan način mjesto gdje će rezultati istraživanja biti prvi put cjelovito prezentirani ukupnoj bosanskohercegovačkoj javnosti, ne samo zato što je Bijeljina jedan od 13 gradova u kojima je istraživanje provedeno, nego i zato što na simboličan način, svojom lokacijom, svojim dinamičnim društvenim, političkim, ekonomskim razvojem oslikava ključne rezultate ovog istraživanja.
 
Centar za empirijska istraživanja religije, Novi Sad - Sarajevo, i Univerzitet u Edinburgu su na zajedničkom projektu ,,Religion and Ethics in the Making of War and Peace" iznjedrili više izvještaja i publikacija, koje će umnogome pomoći razumijevanju različitih perspektiva društva, kako prošlosti tako i budućnosti, u izgradnji kvalitetnijeg zajedničkog života građana Bosne i Hercegovine, na temelju mišljenja i stavova istih tih građana.
Rezultate šireg istraživačkog tima će predstaviti:
 
Dr  George Wilkes, pri Univerzitetu u Edinburghu,
Dr Zorica Kuburić, pri Univerzitetu u Novom Sadu,
Ana Zotova, pri Centru za empirijsko istraživanje religije (Novi Sad-Sarajevo) i Marko-Antonio Brkić, pri Sveučilištu Hercegovina, Mostar.
 
Semberija info