Stanje bezbjednosti saobraćaja u julu na području Bijeljine: Pojačana kontrola saobraćaja i u avgustu :: Semberija INFO ::

 

Stanje bezbjednosti saobraćaja u julu na području Bijeljine: Pojačana kontrola saobraćaja i u avgustu


Juli i avgust su mjeseci koji su karakteristični po većem broju saobraćajnih nezgoda sa težim i smrtnim povredama, te zbog toga i Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske u ovom periodu planira organizovanje više akcija usmjerenih na pojačanu kontrolu saobraćaja, izjavio je na konferenciji za štampu u Policijskoj upravi Bijeljina Radenko Knežević, inspektor Sektora policije za bezbjednost saobraćaja.

Knežević ističe da se akcenat stavlja na one prekršaje koji su u uzročno - posljedičnoj vezi sa težim oblicima saobraćajnih nezgoda, jer je osnovni cilj prevencija i smanjenje broja saobraćajnih nesreća sa poginulim i teže povrijeđenim osobama.

“U julu ove godine na području Bijeljine ukupno je evidentirano 5.113 prekršaja iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, što je za 14 odsto više u odnosu na isti period iz 2020. godine. Iz saobraćaja je, zbog vožnje pod dejstvom alkohola, isključeno 509 vozača, što je za oko 220 odsto više u odnosu na isti period 2020. godine. Uz pomoć radarskih sistema evidentirano je 2.641 prekršaj prekoračenja propisane brzine kretanja. Ova dva prekršaja, vožnja pod dejstvom alkohola i prekoračenje brzine, čine oko 50 odsto od ukupnog broja evdentiranih prekršaja iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, odakle se jasno vidi da je Policijska uprava Bijeljina svoje aktivnosti u proteklom periodu usmjerila na one prekršaje koji se duži niz godina dovode u uzročno - posljedičnu vezu sa težim oblicima saobraćajnih nezgoda”, kaže Knežević, ističući da je na području Bijeljine kontrola brzine kretanja vršena uz pomoć tri radarska sistema, “Patrol”, takozvanog presretača (evidentirano 778 prekršaja), uz pomoć radarskog sistema “Dual” (evidentirano 1.556 prekršaja) i radarskog sistema “Fama”, (evidentirano 307 prekršaja).

Knežević ističe da je u julu ove godine realizovano devet pojačanih kontrola saobraćaja, od čega tri sa nivoa Ministarstva unutrašnjih poslova RS i Uprave policije RS i šest sa nivoa Policijske uprave Bijeljina. “U sklopu ovih aktivnosti evidentirano je ukupno 2.239 prekršaja iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, pri čemu je iz saobraćaja zbog vožnje u alkoholisanom stanju isključeno 465 vozača. Zbog vožnje pod dejstvom alkohola, koncentracija veća od 1,5 grama/kilogram alkohola u organizmu,  slobode je lišeno 27 vozača. Sankcionisano je 40 vozača dvotočkaša, a privremeno je oduzeto pet automobila od višestrukih povratnika u činjenju saobraćajnih prekršaja”.

Pojačana kontrola saobraćaja, istakao je Knežević, biće nastavljena i u avgustu angažovanjem svih radarskih sistema i uređaja za kontrolu vozača pod dejstvom alkohola. Cilj je da se smanji broj saobraćajnih nezgoda sa težim i smrtnim povredama.  U julu je, inače, na putevima ove regije evidentirano 107 saobraćajnih nezgoda, što je za oko pet odsto više u odnosu na prošlogodišnji posmatrani period. U 28 nezgoda registrovane su nastradale osobe, više za oko 17 odsto, dok je u jednoj saobraćajnoj nesreći  vozač motocikla zadobio smrtne povrede. Najugroženija kategorija u saobraćaju su i dalje vozači mopeda i motocikla, napominje Radenko Knežević.

Semberija info - Lj. Ljubojević