ZAŠTITNIK MAJKI I DJECE :: Semberija INFO ::

 

ZAŠTITNIK MAJKI I DJECE


Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici danas obilježavaju praznik Svetog Sisoja, zaštitnika djece, majki i žena, koji je brzopomoćnik i utješitelj svima koji mu se usrdnom molitvom obraćaju. Dio njegovih moštiju nalazi se u manastiru Svetog Vasilija Ostroškog u Bijeljini. Ovaj svetitelj među Srbima je veoma poštovan kao zaštitnik djece i pomoćnik u svakoj tuzgi i nevolji. Tačan podatak kada je Sisoje došao u Srbiju ne postoji. Definitivno se zna da je Sisoje do 1391. godine bio iguman u Hilandaru, što se utvrđuje u dokumentima koja svjedoče o pomirenju Srpske crkve i Carigradske patrijaršije.

Prilikom nadiranja Turaka, mnogi monasi su bježali iz južnih predjela, a spas i zaštitu tražili kod kneza Lazara. Tadašnji knez ih je primao i raspoređivao po već postojećim manastirima ili im podizao nove. Sisoje, odužio se knezu tako što je u mnogome, zajedno sa ostalim monasima, uticao na srpsku pobožnost.
   Za njegov dan se u srpskom narodu vezuje veliki broj običaja i vjerovanja, a vjeruje se i da ako na današnji dan pada kiša, obavezno treba pustiti djecu da istrče napolje i dobro pokisnu. U nekim krajevima Srbije narod vjeruje i da Sveti Sisoje sa neba šalje vodu na djecu da što prije porastu. Stari vjeruju i da je Sveti Sisoje najveći prognitelj svih đavola koji napadaju djecu, pa danas djeca slobodno mogu napolje i noću, jer svi demoni bježe i kriju se.

Sveti Sisoje učio je monahe: ,,Ma kakvo iskušenje da se dogodi čovjeku, čovjek treba da se preda volji Božijoj i da prizna da se iskušenje dogodilo zbog grijeha njegovih. Ako li se što dobro dogodi, treba govoriti da se dogodilo po Promislu Božjem”…
 
Semberija info