MILENKO VIDAKOVIĆ, PRVI ČOVJEK KOMUNALNE POLICIJE: Građevinski otpad je veliki problem :: Semberija INFO ::

 

MILENKO VIDAKOVIĆ, PRVI ČOVJEK KOMUNALNE POLICIJE: Građevinski otpad je veliki problem


Primarni zadatak Odjeljenja komunalne policije Gradske uprave Grada Bijeljina sastoji se u obavljanju poslova komunalno-inspekcijskog nadzora nad primjenom zakona i drugih propisa iz oblasti komunalnih i drugih djelatnosti propisanih Zakonom o komunalnoj policiji kao i propisima Gradske uprave Grada Bijeljina.
 
Najveći posao sa kojim se susreću u Odjeljenju komunalne policije jeste problem komunalnog otpada. Samo u toku ove godine su registrovali 47 ,,divljih’’ deponija. Veliki problem predstavlja odlaganje auto guma, bijele tehnike, elektronskog, medicinskog, kao i otpada životinjskog porijekla.
 
-Pravni propisi su takvi da mi za ove probleme trenutno nemamo efikasnog rješenja. Zato smo pripremili prijedlog nove odluke o upravljanju komunalnim otpadom koju smo proslijedili gradskoj Skupštini. Očekujemo da se ova odluka, u što skorije vrijeme, usvoji kako bi Komunalna policija imala širi pravni prostor za djelovanje. Takođe, u pravcu prevazilaženja navedenih problema pripremili smo i Lokacijski plan za upravljanje komunalnim otpadom na području grada Bijeljina. I ovim dokumentom bi se nagomilana problematika komunalnog otpada počela brže i efikasnije riješavati“, rekao je za „Semberske novine“ Milenko Vidaković, komunalni policajac PO gradonačelnika.
 
Izbijanjem pandemije virusa korona bijeljinska Komunalna policija je dobila dodatne poslove. U tom periodu su vršili kontrolu rada ugostiteljskih objekata i kontrolu poštovanja mjera kućne izolacije za lica kojima je ova mjera određena. Tokom posljednjih 14 mjeseci Komunalna policija je, po ovom osnovu, kontrolisala više od 4.700 lica kojima je nadležni organ izdao rješenje o obaveznoj izolaciji. U vršenju profesionalnih zadataka šest komunalnih policajaca se zarazilo korona virusom, od kojih su dvojica imala tešku kliničku sliku.
 
Uprkos epidemiji i problema sa brojnošću kolektiva, Odjeljenje komunalne policije je ostalo posvećeno vršenju svojih redovnih poslova pa je tako u prvih šest mjeseci 2021. godine izvršeno 9.089 pregleda u odnosu na 5.578 pregleda iz istog perioda prošle, 2020. godine. Trenutno su najaktuelniji poslovi koje diktira ljetna sezona: kontrola i rješavanje problematike zapuštenih dvorišta, prekopavanje javnih površina, zauzimanje javnog prostora, itd.                         
 

 
 Šut

-Veliki problem predstavlja pitanje građevinskog šuta, odnosno otpada.  Uprkos tome što je Bijeljina veliko gradilište, a građevinske kompanije obavezne da otpad sa gradilišta deponuju na Regionalnoj deponiji „Eko-dep“, to se ne dešava. Umjesto tamo gdje je propisano, građevinski otpad se deponuje po napuštenim šljunkarama u Semberiji. Vrlo brzo ćemo preduzeti konkretne korake kako bismo riješili ovaj komunalni problem“, upozorava Vidaković.

 Semberske novine - Semberija info - I.Gutić