IZDATO UPOZORENjE: Moguće bujične vode i klizišta :: Semberija INFO ::

 

IZDATO UPOZORENjE: Moguće bujične vode i klizišta


Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, s obzirom na trenutnu hidrometeorološku situaciju i najavu obilnih padavina u Srpskoj, apeluje da stanovništvo zaštiti svoju imovinu zbog mogućeg izlivanja bujičnih potoka i mjestimične pojave klizišta.

Iz Ministarstva poljoprivrede pozivaju građane, privrednike i poljoprivrednike da budu na oprezu i u pripravnosti, da redovno prate upozorenja Republičkog hidrometeorološkog zavoda i vremenske prilike, te da po potrebi preduzmu preventivne mjere zaštite, izmjeste mehanizaciju i zaštite poljoprivrednu proizvodnju.
 
"Podsjećamo da je, osim Republičkog hidrometeorološkog zavoda, upozorenje na mogućnost izlivanja bujičnih potoka i mjestimičnih pojava klizišta izdao i EFAS-platforma Evropskog centra za poplave", saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske.

Prema prognozama Hidrometeorološkog zavoda, u sjevernom pojasu u periodu od petka do utorka očekuje se od 100 do 130 litara kiše po metru kvadratnom, dok se u centralnom pojasu, koji uključuje i južnu polovinu Krajine, očekuje od 80 do 100 litara padavinapo metru kvadratnom.
 
U južnom pojasu, odnosno na području Hercegovine, narednih dana očekuje se od 20 do 30 litara kiše po metru kvadratnom, a u visokoj Hercegovini dodatnih 10 do 20 litara padavina po metru kvadratnom.

"Prema trenutnim izlazima iz raspoloživih prognoznih modela, u naredna tri dana se ne očekuje značajan porast vodostaja na glavnim vodotocima na teritoriji Republike Srpske", navodi se u saopštenju.

​Info Bijeljina