Akcija policije Stop prosjačenju :: Semberija INFO ::

 

Akcija policije Stop prosjačenju


Pripadnici Policijske uprave Bijeljina danas su na Trgu kralja Petra Prvog Karađorđevića dijelili građanima propagandne letke u okviru akcije ,,Stop prosjačenju“ , čiji je cilj jačanje svijesti građana o pravima djece, te rizicima i posledicama prosjačenja djece.

Ova akcija, čija je poruka SPRIJEČIMO ZLOUPOTREBU DJECE, u okviru je kampanje  Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske koja se  sprovodi od 28. juna drugog jula.



Portparolka Policijske uprave Bijeljina Aleksandra Marić je izjavila da je prosjačenje jedan od najtežih i najprisutnijih oblika eksploatacije djece, koje je najčešć posljedica narušavanja drugih prava djeteta (pravo na zdravo odrastanje, obrazovanje, život u porodici, zdravstvenu zaštitu, zaštitu od svakog oblika nasilja i mnogih drugih prava), te da pripadnici ove uprave kontinuirano preduzimaju mjere na sprečavanju ove pojave. 

-U toku 2020. godine evidentirano je 11 slučajeva prosjačenja, a u prvih pet mjeseci ove godine zabilježeno je 14 takvih slučajeva“, precizira Aleksandra Marić.  

Ona je dodala da je u Zakonu o javnom redu i miru navedeno da prekršaj čini onaj ko prosjači ili navodi drugog na prosjačenje. Za počinioce ovih prekršaja propisana je kazna od 400 do 800 maraka, a u težem obliku , odnosno navođenje djece i duševno oboljelih lica na prosjačenje, predviđena je kazna od 400 do 1200 maraka.



Iz Policijske uprave Bijeljina pozivaju građane da prijave prosjačenje na broj 122 kako bi policijski službenici preduzeli predviđene mjere i sankcionisali počinioce prekršaja, te na taj način spriječili širenje ove pojave. 

-Ukoliko se radi o maloljetnom licu koje se zatekne u prosjačenju u skladu sa Pravilnikom o načinu postupanja koji je potpisan od strane predstavnika Grada Bijeljine, Centra za socijalni rad, Policijske uprave Bijeljina i Udruženja građana za promociju obrazovanja Roma ,,Otaharin“, u takvim situacijama po uočavanju maloljetnih lica u prosjačenju, odmah se obavještava Centar za socijalni rad koji preuzima lice i sa njim nastavlja dalji rad“, pojašnjava Aleksandra Marić.