JZU SVETI VRAČEVI BIJELjINA: Samo odgovornim ponašanjem svakog pojedinca možemo spriječiti dalje pogoršanje epidemiološke situacije. :: Semberija INFO ::

 

JZU SVETI VRAČEVI BIJELjINA: Samo odgovornim ponašanjem svakog pojedinca možemo spriječiti dalje pogoršanje epidemiološke situacije.


Na liječenju u kovid bolnicama je 54 bolesnika, od kojih je više od polovine sa teškom kliničkom slikom. Trinaest bolesnika je na respiratorima, a 28 na kiseoničkoj terapiji. Za samo  5 dana u kovid bolnice primljena su 32 bolesnika. Procenat pozitivnih u odnosu na ukupan broj testiranih, a  koji su  upućeni iz HES-a Doma zdravlja Bijeljina,  proteklih dana  je visok i iznosi preko 60 odsto. 

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije na području Bijeljine, jutros je u JZU Bolnica „Sveti Vračevi“ održan hitan sastanak stručnog kolegijuma i članova Kriznog štaba na kojem je  usvojeno  sljedeće: 

- usvojene su hitne dodatne mjere u cilju sprečavanja širenja intrahospitalnih infekcija
- odlučeno je  da će u Bolnici u narednom periodu biti smanjen obim usluga koje nemaju karakter hitnosti za 20 %. 
- da   svi upućeni pacijenti na hospitalizaciju (elektivne procedure) moraju da imaju urađen PCR test ne stariji od 48 h ili serološki test.  Isključivo PCR test je neophodan za bolesnike upućene na koronarografiju i endoskopske procedure. Za sva osigurana lica, ali isključivo za pomenute svrhe,  troškove  PCR testiranja snosiće  Bolnica. 
- U cilju očuvanju zdravlja naših građana, upućen je  dopis Domu zdravlja Bijeljina na zajedničko djelovanje prema Gradskom kriznom štabu, sa prijedlogom za striktnog pridržavanja epidemioloških mjera, prijedlogom za skraćenje radnog vremena tržnih centara i ugostiteljskih objekata. 

 Apelujemo na sve da pokažu maksimalnu odgovornost jer je to jedini način da zaustavimo dalje širenje infekcije. Samo odgovornim ponašanjem svakog pojedinca možemo spriječiti dalje pogoršanje epidemiološke situacije. 

Ovim putem informišemo javnost da se proces vakcinacije radnika Bolnice odvija bez problema. Svim radnicima Bolnice omogućeno je da se vakcinišu, a do sada je oko 70 odsto zdravstvenih radnika  primilo prvu dozu vakcine, a najveći broj je revakcinisan.