Izvori zaraze u kući: Stvari koje treba čistiti češće :: Semberija INFO ::

 

Izvori zaraze u kući: Stvari koje treba čistiti češće


Sljedeći put kad ulazite u svoj dom obratite pažnju na to koliko ste kvaka dodirnuli prije nego što ste oprali ruke.

Bakterije i virusi tamo se zadržavaju duže nego što mislite, Ove godine smo više nego ikad naučili koliko je važno prati ruke za održavanje dnevne higijene. Ali, dok sapunicom pokušavamo da isperemo nevidljive neprijatelje koje donesemo spolja, često zanemarimo izvore nečistoće koji se nalaze u našem domu.

Lične stvari

 Iako često zaboravimo da ga dezinfikujemo, dobro je poznato da mobilni telefon može sadržati više bakterija od NjC daske. Važno je da sredstvo kojim dezinfikujete mobilni ne bude čisti alkohol jer biste na taj način mogli oštetiti svoj ''produžetak ruke''.

Ovo je godina u kojoj su mnogi kancelarije zamijenili radom od kuće. Laptop je u tom slučaju jedan od glavnih alata koji se svakodnevno koristi. Za brzo i efikasno čišćenje isključite ga i prebrišite maramicama za dezinfekciju, a zatim posušite suvom magičnom krpom. Postoje različite vrste maramica posebno pravljene za čišćenje ovih aparata.

Sredstvo za čišćenje možete napraviti i sami: Pomešajte 60% vode i 40% isopropyl alkohola za čišćenje, blago umočite ugao pamučne ili mikrofiber krpice, blagim pokretima prebrišite uređaj da biste ubili neželjene bakterije, suvim djelovima krpe prebrišite još jednom cio uređaj.

Mnogi nemaju naviku da čiste ključeve. Budući da njih ne naslanja?BCo na lice i ne koristimo ih kod kuće, ne moramo ih dezinfikovati svaki dan, ali važno je osvijestiti da se na njima nalaze bakterije i virusi i da bi nakon zaključavanja trebalo oprati ruke. Uz to, ključeve je najbolje odlagati na mjesto koje je predviđeno za njih, daleko od kuhinje i hrane.

Domaćinstvo

Prije samog ulaska u kuću ili stan mnogi će pritisnuti zvono na vratima, i ne samo gosti nego i ukućani. S obzirom na to da se zvono nalazi izvan samog domaćinstva, teško je kontrolisati njegovu čistoću, zato svaki put kad se sjetite očistite ga antibakterijskim sredstvom za čišćenje.

Sljedeći put kad ulazite u svoj dom obratite pažnju na to koliko ste kvaka dodirnuli prije nego što ste oprali ruke. Bakterije i virusi tamo se zadržavaju duže nego što mislite, pa ih je svakako potrebno redovno čistiti.

Vazduh u zatvorenom prostoru može biti od 10 do 30 puta zagađeniji od onoga vani. On je kombinacija zagađenog vazduha koji dolazi spolja i zagađenja koja nastaju u zatvorenom prostoru kuvanjem, duhanskim dimom, izgaranjem svijeća i uljnih lampi, radom kamina ili grijalica na lož ulje. Provjetravajte, a možete se i konsultovati sa stručnjacima da li koristiti aparat za prečišćavanje vazduha.

Najprljaviji predmeti po prostorijama

Teško je zamisliti da ono što koristimo za čišćenje može biti sredstvo širenja bakterija po domu. Istraživanja su pokazala se u kuhinjskom sunđeru nalaze mnogobrojni mikroorganizmi kojima možemo ugroziti svoje zdravlje i zdravlje ukućana.

Da se na VC dasci nalazi mnoštvo bakterija, svjesni su svi, ali mnoge iznenadi da izvor bakterija može biti mašina za pranje veša. Ako ostavite mokar veš nakon pranja, pa čak i kratko, reskirate razvoj bakterija i drugih klica. Najbolje je odjeću odmah prebaciti u mašinu za sušenje ili na sušilicu. Ne zaboravite da povremeno operete i bubanj mješavinom sode bikarbone i tople vode.

Iako prostoriji daje toplinu, tepih je dom mnogih bakterija. Neki navode da može primiti i do osam puta veću količinu prljavštine od svoje težine. Tepih treba jednom nedjeljno dobro usisati i po mogućnosti osvježiti preparatima za čišćenje, a jednom godišnje i odnijeti na profesionalno čišćenje.

Madrac nije lako pomicati, ali vrijedi se malo pomučiti. Dobro ga je iznijeti na balkon ili dvorište da se povremeno provjetri. Potrebno ga je i što češće okretati - on upija znoj i mrtve ćelije tijela, pa je pogodan za razmnožavanje grinja.

Srna / Glas Srpske