DAN KOJI SVI PAMTE: PRIJE 19 GODINA DOGODIO SE NAJVEĆI TERORISTIČKI NAPAD U SAD-U :: Semberija INFO ::

 

DAN KOJI SVI PAMTE: PRIJE 19 GODINA DOGODIO SE NAJVEĆI TERORISTIČKI NAPAD U SAD-U


Danas se navršava 19 godina od najvećeg terorističkog napada u istoriji Sjedinjenih Američkih Država.

Otmičari su 11. Septembra oteli četiri putnička aviona, s dva su uspjeli srušiti tornjeve Svjetskoga trgovinskog centra, a odgovornost za napad preuzela je Al-kaida. 
 
Na današnji dan 2001. godine pripadnici Al-kaide oteli su četiri američka aviona i izveli simultani napad na više ciljeva u SAD-u.Dva su udarila u tornjeve Svjetskog trgovačkog centra (WTC) u Njujorku, popularne Blizance, treći avion udario je u Pentagon u blizini Vašimgtona, a četvrti se srušio u Pensilvaniji nakon što su putnici pružili otpor otmičarima. Ukupno je poginulo 2983 ljudi.

Amerikanci tradicionalno komemoriraju godišnjicu napada čitajući imena poginulih i odajući im počast svjetlima na mjestu gdje su srušeni Blizanci.

Održava se i šest minuta ćutnje. Četiri od njih simboliziraju tačna vremena kad su četiri oteta aviona udarila u Blizance, Pentagon i na polje u Pensilvaniji, a preostala dva predstavljaju trenutke kad su se urušili sjeverni i južni toranj Svjetskog trgovačkog centra

Ceremonija se održava u blizini dva bazena s vodopadima koji se nalaze na mjestima gdje su nekad stajali tornjevi, uz prisutnost počasne garde policije i vatrogasaca.  

 Tornjevi Svjetskog trgovačkog centra srušili su se unutar dva sata od udara aviona, a u njima je poginulo 2606 osoba, uključujući 343 vatrogasca i 60 policajaca.

Još 125 osoba je poginulo je u napadu na Pentagon. Stradali su svi ljudi u sva četiri aviona, ukupno 265, uključujući svih 19 otmičara. Ukupno je poginulo 2983 ljudi, a žrtve su bili državljani ukupno 77 zemalja.

Američke snage su gotovo deset godina kasnije, 2. maja 2011., u Pakistanu ubile vođu Al-kaide Osamu bin Ladena u operaciji koju je odobrio tadašnji američki predsjednik Barak Obama.