NjEMAČKA PRODUŽAVA ODLUKU O RADNICIMA SA ZAPADNOG BALKANA :: Semberija INFO ::

 

NjEMAČKA PRODUŽAVA ODLUKU O RADNICIMA SA ZAPADNOG BALKANA


Useljavanje nekvalifikovane radne snage, čija je kvota 25.000 osoba godišnje, biće dozvoljeno do 2023. godine.
 
Njemačka vlada usvojila je odluku o produžetku važenja pravila o useljavanju nekvalifikovane radne snage sa Zapadnog Balkana do 2023. godine.

Time se omogućava građanima Srbije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Albanije, Sjeverne Makedonije i Crne Gore da, nezavisno od formalnih kvalifikacija za zapošljavanje, doputuju u Njemačku, objavljeno je na sajtu Ministarstva za rad i socijalna pitanja Njemačke.

Novost je uvođenje kvote od 25.000 radnika sa Balkana godišnje, prenose agencije.

"Produženje pravila o Zapadnom Balkanu za tri godine je dobro za njemačku privredu. Pojedine branše kao što je građevinarstvo i dalje bilježe ekspanziju i trebaju im radnici. Nedostatak stručnog kadra ne smije u ovim branšama da zakoči rast", rekao je ministar za rad Hubertus Hajl.

Odluka na snazi 1. januara 2021. godine

Dodao je da se dolazak kvalifikovane radne snage omogućava ako nema dovoljno takve radne snage u Njemačkoj ili Evropskoj uniji.

Staro pravilo je na snazi do kraja 2020. godine, a od stupanja na snagu 2016. godine pokazalo se kao veoma korišten način legalne radne migracije.

"I rezultati procjene Instituta za istraživanja tržišta rada su pozitivni. Pokazalo se da je 58 odsto radnika iz zemalja Zapadnog Balkana na nivou stručne kvalifikovane radne snage ili višem", navodi se na sajtu Ministarstva.

Odluku o novom pravilu treba usvojiti Gornji dom njemačkog parlamenta, gdje je na dnevnom redu 9. oktobra.
Po usvajanju u Bundesratu, odluka će stupiti na snagu prvog januara 2021. godine.

Semberija info