U Dolini smrti oboren temperaturni rekord iz 1913. godine :: Semberija INFO ::

 

U Dolini smrti oboren temperaturni rekord iz 1913. godine


U nedelju 16. avgusta 2020. godine, u Dolini smrti, u istočnoj Kaliforniji, izmjereno je 54,4 stepena Celzijusa.
To je vjerovatno najviše otkad postoje mjerenja živinim termometrom od 1913. godine.

Ako su podaci Nacionalne službe za meteorologiju tačni, istovremeno je riječ o jednoj od tri najviše do sada zabilježene  temperature u Dolini smrti, smještenoj u kalifornijskoj pustinji Mohave, kao i o najvišoj temperaturi izmjerenoj ondje tokom mjeseca avgusta.

Dolina smrti drži rekord kad je u pitanju najviša ikad evidentirana temperatura na našoj planeti: 56,6 Celzijuseva stepena, koliko je, po Ginisovoj knjizi svjetskih rekorda zabilježeno 1913. godine, no to je očitanje po mišljenju mnogih naučnika sporno.

Nezapamćen toplotni talas

Veći dio jugozapadnog dijela Sjedinjenih Američkih Država zahvatio je nezapamćen toplotni talas. U subotu je ondje zabilježeno nekoliko dnevnih toplotnih rekorda.

Nacionalna meteorološka služba saopštila je o visoka 44,4 Celzijusva stepena u četvrti Vudland Hils u Los Anđelesu, čime je oboren rekord od 42,2 stepena postavljen 1977. godine. Na području Univerziteta  Kalifornija istog dana zabilježena su 33,3 Celzijusova stepena, čime je oboren rekord od 32,2 stepena evidentirana 2003. godine.

U središtu Los Angelesa temperature su dostigle 36,6 stepeni, koliko je izmjereno i rekordne 1994. godine.

Agencije