Dugogodišnji predsjednik Lukašenko pobjednik izbora u Bjelorusiji :: Semberija INFO ::

 

Dugogodišnji predsjednik Lukašenko pobjednik izbora u Bjelorusiji


Prema preliminarnim informacijama sa gotovo svih biračkih mjesta, Aleksandar Lukašenko osvojio je 81,35 odsto glasova za novi, šesti mandat predsjednika Belorusije, saopštila je sinoć predsjednica Centralne izborne komisije Lidija Jermošina.

Drugo mjesto je osvojila Svetlana Tihanovska za koju je glasalo osam odsto birača, dok je četiri odsto dobio kandidat "protiv svih". Izlazne ankete, kako piše Sputnjik, takođe su pokazivale da će Lukašenko ubjedljivo da pobijedi - 79,7 odsto glasova.

Prema rezultatima koje je na sajtu objavila bjeloruska Centralna izborna komisija, na predsjedničkim izborima glasalo je 84 odsto građana Bjelorusije sa biračkim pravom. Agencija TASS podsjeća da je na izborima održanim 2015. godine, odziv glasača bio malo veći- 87,22 odsto, prenio je Tanjug. 

CIK je pozvao kandidate koji su izgubili na izborima da priznaju poraz. Međutim, saradnici Tihanovske tvrde da je prema rezultatima alternativnog brojanja glasova ona dobila više od 80 odsto.

Nezadovoljni rezultatima glasanja, pristalice opozicije izašle su na ulice u više gradova.
Grupa od oko 300 demonstranata u centru Minska bacali su baklje i kamenice na policiju, a policija je protiv njih upotrebila suzavac. Sa policijom su se sukobili protestujući zbog pobjede Lukašenka.

TASS je javio da je policija pokušavala da otjera demonstrante sa spomenika pobjede u centru Minska bez upotrebe sile. Demonstranti su skandirali "Sramota!", a grupa od 40-50 mladih pokušala je da uđe u ograđeni prostor. Neki su pritvoreni, a policija je zaustavila saobraćaj duž centralne avenije i susjednih ulica.
Tihanuskaja se na političkoj sceni Belorusije pojavila prije samo nekoliko nedjelja, kada je počela da organizuje masovne proteste protiv Lukašenka, nakon što je uhapšen njen suprug, koji je namjeravao da se uključi u predsjedničku trku.

Grupe za zaštitu ljudskih prava saopštile su da je tokom protesta protiv predsjednika, koji je na toj funkciji od 1994. godine, uhapšeno više od 1.300 ljudi, uključujući nezavisne posmatrače izbora i članove izbornog štaba Tihanuskaje.

Lukašenko je poslije glasanja demantovao primjenu represivnih mjera "kao lažne vijesti" i istakao da Tihanuskaju nije doživljavao kao prijetnju.

Agencije