Svjetska sedmica dojenja 2020. godine: Podržimo dojenje za zdraviju Planetu :: Semberija INFO ::

 

Svjetska sedmica dojenja 2020. godine: Podržimo dojenje za zdraviju Planetu


Svjetska sedmica dojenja obilježava se od 1. do 7. avgusta u više od 170 država svijeta, ove godine pod posebnim okolnostima i u znaku pandemije virusa Kovid-19, navode stručnjaci iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica. 

Po preporuci Svjetske zdravstvene organizcije, ova sedmica usmjerena je na važnost saradnje, zajedništva i partnerskih odnosa u promociji dojenja i pružanja podrške mladim majkama.

Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje isključivo dojenje do šest mjeseci bebe, a nastavak dojenja uz dohranu do dvije godine.  



Slogan ovogodišnje Svjetske sedmice dojenja je ,,Podržimo dojenje za zdraviju Planetu”. Osim dobrobiti za zdravlje djeteta, dojenje pokazuje pozitivne efekte i na zdravlje majki, te doprinosi manjoj učestalosti raka dojki i jajnika, šećerne bolesti i visokog pritiska. 

Majčino mlijeko je najbolja hrana za bebu kojoj treba puno energije, hranljivioh sastojaka, mineral, vitamina, masnoća i drugih specifičnih hranljivih materija bitnih za intenzivan rast i razvoj. O dojenju je sprovedeno na hiljade istraživanja i gotovo sva pokazuju samo pozitivan uticaj na bebu, kažu u Institutu za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Mnoga istraživanja ističu da su dojena djeca kao odrasle osobe zdravije, otpornije, zadovoljnije, dugovječnije. Ključ za dugoročno zdravlje čovjeka je upravo u hrani koju unosi.  

Posebno na početku života kada organski system i imunitet započinju svoj razvoj i trebaju im specifične hranljive materije. Njih ima samo mama, odnosno majčino mlijeko. 

Iz zeničkog Instituta za zdravlje i sigurnost hrane poručuju da je dojenje za svaku majku i dijete najprirodnija i jedna od najljepših stvari na svijetu. Samo zato što je prirodna stvar, ne znači automatski da je i jednostavna.  

Svjetski savez za podršku dojenju je globalna mreža pojedinaca i organizacija koje se brinu o zaštiti, promociji i pružanju podrške dojenju širom svijeta, čiji se napori zasnivaju na deklaraciji ,,Innocenti”, program ,,Ten Links for Nurturing the Future” i SZO/UNICEF-ovoj Globalnoj strategiji ishrane novorođenčeta i malog djeteta. 

INZ / Semberija info